Logo
  • Nieuws
  • 5 september 2014
  • Lianne Bouman

Meer eigenrisicodragers ZW-flex, minder WGA-vast

Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) constateert dat er minder werkgevers eigenrisicodrager zijn voor de WGA. Bij de Ziektewet (ZW) signaleert UWV juist een omgekeerde beweging. Het zijn vooral grote werkgevers die hun voorkeur geven aan het eigenrisicodragerschap voor de ZW boven de publieke verzekering.

Het marktaandeel van eigenrisicodragers voor de WGA-verzekering is dit jaar afgenomen met 5 procentpunt tot 46 procent van de loonsom. UWV verwacht dat het marktaandeel van eigenrisicodragers volgend jaar afneemt tot 43 procent, omdat de UWV-premies zich nog steeds gunstig verhouden tot de marktpremies.

WGA-vast

Op dit moment zijn 78.000 werkgevers eigenrisicodrager voor de WGA-vast (gezamenlijke loonsom 89 miljard euro). Vorig jaar waren 85.000 werkgevers eigenrisicodrager (gezamenlijke loonsom 97 miljard euro).

ZW-flex

Een omgekeerde beweging is zichtbaar in het marktaandeel van de ZW-flex. Daar is het aantal eigenrisicodragers toegenomen tot 24 procent van de loonsom (2013: 6 procent). Voor 2015 verwacht UWV dat de stijging van het marktaandeel van eigenrisicodragers doorgroeit naar 34 procent. Met name grote werkgevers worden eigenrisicodrager. In 2014 zijn 5.300 werkgevers eigenrisicodrager (gezamenlijke loonsom 47 miljard euro). In 2013 waren dit er 1.500 (gezamenlijke loonsom 12 miljard euro).

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.