Logo
  • Nieuws
  • 6 oktober 2014
  • Ella Beentjes

Diploma Regie op Ziektewet voor casemanagers Acture

De opleiding Regie op Ziektewet van CS opleidingen heeft zijn eerste diploma’s uitgereikt aan studenten van Acture. Geaccrediteerd door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen geeft deze nieuwe opleiding inzicht in de gevolgen van de wet BeZaVa en de gevolgen voor organisaties. De casemanagers van Acture zijn de eerste die een diploma Regie op Ziektewet in de zak mogen steken: klaar om met de geworven kennis aan de slag te gaan in de praktijk.

De komst van de wet BeZaVa (Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters) heeft veel veranderd voor werkgevers: bijkomstig is namelijk de verantwoordelijkheid over de Ziektewetuitkeringen voor flex-werknemers. Voor het risico dat dit meebrengt is het voor hen mogelijk om ZW-eigenrisicodrager worden, maar daar komt nog wel wat bij kijken. Alle taken die bij de uitvoering horen, zal de werkgever verplicht over moeten nemen van het UWV. Hierbij hoort bijvoorbeeld de vaststelling en betaling van de uitkering, de begeleiding en re-integratie van de ex-werknemer.

Werkgevers ontzorgen

Doordat Acture private uitvoerder sociale zekerheid is, betekent dit dat Acture, in plaats van het UWV, uitvoering voor mensen zonder arbeidsovereenkomst geeft aan de Ziektewet. Voorheen deden ze dit vooral voor de uitzendsector, maar sinds de invoering van de wet BeZaVa is de markt flink uitgedijd.
Directeur Maudie Derks: "Doordat veel bedrijven de overstap naar het eigenrisicodragerschap maken, hebben we een grote groei doorgemaakt. Met de opleiding Regie op Ziektewet zijn al onze uitvoerende casemanagers helemaal ingevoerd in de actuele wet- en regelgeving, zodat we werkgevers echt kunnen ontzorgen. Wij nemen alle verantwoordelijkheden die samenhangen met het eigenrisicodragerschap over, zodat zij zich kunnen blijven focussen op hun bedrijfsvoering.”

Seminar: Bezwaar tegen een UWV besluit

Een medewerker die verzuimt kost handenvol geld. Door adequaat in te grijpen kunt u de kosten beperken. In situaties waar ingrijpen toch niet goed mogelijk is gebleken, kunt u geconfronteerd worden met nog hogere kosten. Het UWV kan u een loondoorbetalingsverplichting opleggen, of kent uw beperkte werknemer geen IVA-uitkering toe, maar een WGA-uitkering. Hoe toetst u de door u ingeschakelde deskundigen? Wat doet u als u het niet eens bent met het UWV en het oordeel? In de seminar 'Bezwaar tegen een UWV besluit' maakt u op praktische wijze kennis met het voeren van een bezwaarprocedure.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.