Logo
  • Nieuws
  • 28 januari 2014
  • Michelle Hollenberg

Werknemer rijdt geen zakelijke auto naar keuze

65 Procent van de automobilisten rijdt in een zakelijke auto die ze zelf niet gekozen zouden hebben. Dit komt vooral door lage bijtellingcategorieën en eisen van werkgevers, zo blijkt uit onderzoek van de Vereniging Auto Van De Zaak (VAVDZ).

Uit het onderzoek – onder 2.000 leden van VAVDZ – blijkt ook dat er een groeiende ontevredenheid is onder zakelijke rijders.

Bijtellingscategorie

Dat zakelijke rijders niet in de auto van hun keuze rijden komt voornamelijk door de bijtellingscategorie. 43 Procent van de ondervraagden geeft aan door de lage bijtellingcategorieën een andere keuze gemaakt te hebben. Daarnaast geeft 28 procent aan dat hun keuze werden gestuurd door hun werkgever. 22 Procent wijt het rijden van een ‘ongewenste’ auto aan een te beperkt budget. 8 Procent noemt het soort werk als reden om niet in hun gewenste auto te rijden.

Grote negatieve gevolgen

Volgens Martin Huisman, voorzitter VAVDZ, zijn de negatieve gevolgen veel groter dan verondersteld: ‘‘Voor de automotive branche zijn de lage bijtellingcategorieën marktverstorend. Voor werkgevers beïnvloedt het in negatieve zin de medewerkerstevredenheid. De zakelijke auto past minder goed past bij de gezinssituatie en dit heeft een direct effect op de mate en soort aanschaf van de tweede auto. Dit pakt vaak negatief uit voor zowel infrastructuur als milieu. Het wordt tijd dat het fiscaal bijtellingsysteem op de schop gaat en het wordt ook tijd dat werkgevers weer meer rekening gaan houden met privégebruik van de werknemer’’.

Auto van de zaak

Weet u bijvoorbeeld dat een werknemer die korter dan een jaar over een auto en een verklaring geen privégebruik auto beschikt, toch met een bijtelling kan worden geconfronteerd? Meer info

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.