Logo
  • Achtergrond
  • 11 juli 2016
  • Folkert Pama

Robotisering zet banen en pensioenen onder druk

Digitalisering, de aanwas van zzp’ers en op termijn ook robots op de werkvloer hebben grote invloed op de arbeidsmarkt. Volgens deskundigen bestaat over twintig jaar de helft van de huidige banen niet meer. Wat betekent dit voor huidige werknemers én de pensioenen in ons land?

Complexe taken van werknemers worden overgenomen door computers en machines. Zelfscankassa’s vervangen caissières, door automatische spraakherkenning op telefoons zijn er minder telefonistes nodig, administraties worden helemaal geautomatiseerd, robots gaan schoonmaaktaken verrichten en door de slimme algoritmes van Uber bestaan er binnenkort geen taxicentralemedewerkers meer.

Door het verdwijnen van veel productiebanen blijven voornamelijk nog de gespecialiseerde functies over. De toegevoegde waarde zit ‘m straks in kennis en service. De komst van robots op de werkvloer zal de trend naar flexibilisering alleen nog maar verder versterken.

4 tips om toekomstbestendig te blijven

Dat computers en robots taken van mensen uit handen gaan nemen staat vast. Daardoor zullen bijvoorbeeld veel administratieve banen en account management-functies gaan verdwijnen. Toekomstbestendige functies zijn onder meer customer service executive, digital solutions manager, sustainability officer, big data analist, social media manager, scrum master en webuser experience manager.

Mensen moeten zich gaan voorbereiden op een veel flexibeler arbeidsleven, waarbij het draait om vaardigheden als communicatie, zelfstandigheid, leermotivatie en stressbestendigheid. Deze vier tips bereiden je voor op zo’n flexibele carrière:

  • Denk continu na over je eigen inzetbaarheid
  • Doe iedere vijf jaar een loopbaanscan
  • Investeer in training en aanvullende vakopleidingen
  • Profileer jezelf online, onder meer op LinkedIn

Het is belangrijk dat we nu al nadenken en inspelen op die ingrijpende veranderingen. Die veranderingen vragen om een snel en adequaat ingrijpen van de overheid, anders dreigt het Nederlands pensioenstelsel op termijn zelfs onhoudbaar te worden.

BeFrank is een moderne online pensioenuitvoerder en biedt werkgevers een duidelijk pensioen tegen lage kosten. We doen er alles aan om pensioen zo eenvoudig en duidelijk mogelijk te maken. Zowel werkgever als werknemer hebben eenvoudig realtime inzicht in alle pensioengegevens. Zo willen we pensioen weer dichter bij mensen brengen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.