Logo
  • Nieuws
  • 4 december 2014
  • Bron: De Volkskrant

Valt de arbeidsbeperkte die u aanneemt wel of niet onder de quotumwet?

In 2026 moeten 100.000 banen in het bedrijfsleven zijn geroepen voor werknemers met een arbeidshandicap. Maar valt deze werknemer wel onder de quotumwet? Zo niet, dan heeft u als bedrijf 5.000 euro boete per niet ingevulde werkplaats.

Onder het quotum vallen arbeidsgehandicapten, dus mensen die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen, mensen met een Wajonguitkering of mensen die op de wachtlijst staan voor de sociale werkplaats.

Gehandicapten die wél het minimumloon kunnen verdienen, minimaal een HBO-opleiding hebben of die op latere leeftijd arbeidsbeperkt zijn geworden en dus geen Wajong-uitkering hebben, vallen niet onder het quotum.

Valt u onder de quotumwet?

Een werkgever ziet echter moeilijk of de arbeidsbeperkte sollicitant onder de quotumwet valt of niet. En waar maak je onderscheid? De gemiddelde werkgever kan dit op het eerste gezicht ook nauwelijks zien. Daarbij komt dat werkgevers liever kijken naar of die persoon een aanwinst is voor het bedrijf, niet of hij wel of niet voldoet aan de ‘regels’.

De Volkskrant noemt als voorbeeld ABN Amro waar een blinde financieel adviseur werkt. Hij doet het heel goed en verdient na twee jaar op eigen kracht meer dan het minimumloon. En telt dus niet mee voor het quotum. Net als de 29 werknemers met een arbeidshandicap die nu bij de bank werken. 

Werknemers labelen

Ook Ad van Beek van ingenieursbedrijf Movares geeft in de VK aan dat hij liever kijkt of iemand binnen het bedrijf past. “Ik wil mijn werknemers niet hoeven labelen of een vinkje achter hun naam hoeven zetten. In een gesprek wil ik weten welke toegevoegde waarde iemand kan leveren binnen het bedrijf, niet of hij wel binnen de quotumwet valt. Dat levert hele gekke situaties op.” Van Beek wil graag dat Movares een inclusiever bedrijf wordt, maar wil alsnog hoogopgeleide technici aan kunnen nemen. De Schoonmaak en Catering worden uitbesteed, waardoor de banen voor mensen in de quotumwet al wegvallen.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.