Logo
  • Nieuws
  • 12 december 2014
  • Mariel Hovemann

Tweede Kamer akkoord met boete te weinig arbeidsgehandicapten

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt het wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) om bedrijven een boete te geven als ze te weinig arbeidsgehandicapten in dienst hebben. Wel kijkt Kleinsma op verzoek van de kamer nog of er in plaats van met een boete met een beloning moet worden gewerkt.

Beeld Tweede Kamer akkoord met boete te weinig arbeidsgehandicapten

Het gaat om 5.000 euro per niet-ingevulde werkplek en gaat per 2017 in.

Het kabinet heeft met werkgevers en vakbonden afgesproken dat er de komende jaren 125.000 banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking. 100.000 in het bedrijfsleven en 25.000 bij de overheid. De doelgroep is onlangs verruimd doordat ook hoger opgeleide gehandicapten meetellen voor het quotum.

Belonen i.p.v straffen

Op verzoek van de Kamer bekijkt Kleinsma nog een bonus/malussysteem. In plaats van een boete voor bedrijven die geen gehandicapten in dienst hebben, een beloning voor bedrijven die het juist wel hebben gedaan. De Kamer stemt volgende week over het wetsvoorstel.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.