Logo
  • Nieuws
  • 11 december 2014

Participatiewet: Hoger opgeleiden tellen toch mee voor quotum

Hoger opgeleiden kunnen straks toch in aanmerking komen voor de extra banen die gecreëerd worden voor arbeidsgehandicapten. Als blijkt dat lager opgeleiden dan toch in de verdringing komen, wordt het aantal banen uitgebreid. VVD en PvdA regelen dit in de Quotumwet, die woensdag en donderdag wordt behandeld in de Tweede Kamer.

Beeld Participatiewet: Hoger opgeleiden tellen toch mee voor quotum

Het doel van 100.000 extra banen moet volgens PvdA worden verhoogd, zodra de hoger opgeleiden ook meetellen. Er zijn volgens Klijnsma tussen de 20.000 en 30.000 banen voor hoger opgeleide arbeidsgehandicapten. D66, ChristenUnie en SGP brachten hun steun uit om dit plan door te laten gaan.

Werkgevers en vakbonden wilden de doelgroep al langer uitbreiden. Lees ook reactie van ABN Amro en ingenieuwsbureau Movares.

Boete verdubbelen

Als de 125.000 banen niet worden gehaald, wil Klijnsma bedrijven verplichten arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Doen zij dit niet, dan volgt een boete van 5.000 euro. Voor SP-Kamerlid Sadet Karabulut is dit bedrag te laag en heeft voorgesteld het te verdubbelen.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.