Logo
  • Nieuws
  • 13 augustus 2015
  • Mariel Hovemann
  • Bron: Nieuwsuur

Participatiewet: ’10.000 banen erbij is creatief boekhouden’

De berekening van staatssecretaris Klijnsma van het aantal extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking is volgens meerdere politici niet helemaal zuiver. De staatssecretaris van SZW doet aan creatief boekhouden aldus D66-Kamerlid Steven van Weyenberg in Nieuwsuur.

Beeld Participatiewet: ’10.000 banen erbij is creatief boekhouden’

Volgens het kamerlid telt de staatssecretaris bij de 10.000 extra banen ook banen mee van mensen die al een baan hadden. Van Weyenberg in Nieuwsuur: "Er zijn zo’n 6.000 mensen die gedetacheerd zijn vanuit de sociale werkplaats naar een regulier bedrijf. Dat is hartstikke mooi, maar dat telt niet mee. Deze mensen hadden immers al een baan."

Ook Arjan Vliegenthart (SP), wethouder in Amsterdam en verantwoordelijk voor het creëren van de extra banen, vraagt zich af of de berekening wel klopt: "Ik heb met verbazing haar brief aan de Kamer gelezen. Ik weet namelijk hoe hard gemeenten en werkgevers hiermee aan de slag zijn, maar ook hoeveel moeite het kost.”

Eigen rekenmethode

Staatssecretaris Klijnsma houdt tegenover Nieuwsuur vast aan haar eigen rekenmethode: “Ik snap dat mensen dan zeggen: ja, maar sommige mensen hadden al werk bij een sociaal werkbedrijf en die gaan dus nu naar een regulier bedrijf, maar dat is ook wat we willen met de Participatiewet, dat mensen zoveel mogelijk gewoon met ons allemaal mee kunnen doen. Dus daar ben ik heel blij over.” Volgens Weyenberg is het echter zelfs wettelijk verboden wat de staatssecretaris doet.  "De staatssecretaris moet zich aan de afspraken houden die ze met de Tweede Kamer heeft gemaakt. Het aantal gecreëerde extra banen bepaalt of er een quotum in werking moet treden, dus er mag niet allerlei mist of rookgordijnen rondom die cijfers liggen," aldus het D66-Kamerlid in Nieuwsuur.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.