Logo
  • Nieuws
  • 25 augustus 2015
  • Jesper van Wijk
  • Bron: FD

‘Overheid laat kansen liggen bij creatie gehandicaptenbanen’

In de publieke sector laten werkgevers zich vooral leiden door bezuinigen. En snijden hiermee banen weg die geschikt zijn voor gehandicapten. Dat zegt Hans Spigt, banenambassadeur, in een interview in het FD.

In 2013 hebben de sociale partners een banenafspraak gemaakt om binnen tien jaar 125.000 arbeidsplaatsen te creëren voor gehandicapten, waarvan er 25.000 banen gecreëerd moeten worden binnen de overheid. Tot nu toe zijn er slechts 1.500 banen bijgekomen.

Uitbestedingstrend

Een zorgelijke ontwikkeling is de uitbestedingstrend, aldus Spigt. Overheden stoten veel taken af die geschikt zijn voor gehandicapten. Bij gemeenten is de afgelopen jaren 80% van het laaggeschoolde werk verdwenen.

Volgens Spigt gaat het er om  dat je als werkgever creatief bent. Soms kan je door taken samen te voegen een nieuwe baan creëren. Vooral facilitaire diensten zijn hier geschikt voor. Denk hierbij aan beddenopmakers in de zorg en assistenten in het onderwijs.

Spigt pleit er niet voor dat de overheid weer op grote schaal gaat inbesteden. In het geval van schoonmaak vindt hij dat zelfs zeer onverstandig. “Marktpartijen zijn nu eenmaal beter in schoonmaken dan de overheid, er is geen reden voor wantrouwen. Samenwerken lijkt logischer. Het gaat erom dat je bij dit soort werk meer ruimte maakt voor zwakkere groepen, ongeacht bij wie ze in dienst zijn. Daar wordt nu te weinig over nagedacht,” aldus Spigt in het FD.

 

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.