Logo
  • Nieuws
  • 14 oktober 2014
  • Joyce Guldemond
  • Bron: www.professioneelschoonmaken.nl

'Overheid gebruikt inbesteding om te voldoen aan Participatiewet'

Onlangs was Jacco Vonhof van Novon Schoonmaak en tevens voorzitter van Vereniging Schoonmaak Research (VSR) te gast bij premier Rutte om, samen met nog zes ondernemers, te praten over actuele thema's zoals de Participatiewet en de inbesteding van schoonmaakwerk door de overheid.

Het gesprek was een vervolg op een eerder gesprek dat in april dit jaar plaatsvond, toen premier Rutte met 25 ondernemers sprak tijdens de Week van de Ondernemer. Er is toen afgesproken om het gesprek te vervolgen met kleinere groepen. "De centrale en decentrale overheden hebben het plan opgevat om onder meer schoonmaakwerkzaamheden, beveiligingstaken en koeriers- en transportdiensten in eigen beheer uit voeren," aldus Vonhof naar aanleiding van het gesprek met premier Rutte. "Het gaat hierbij om het zogeheten inbesteden, waarbij het gevaar bestaat dat de huidige schoonmaakbedrijven en de werknemers uit de markt geduwd worden. Het (weer) in dienst nemen van schoonmakers wordt door de overheden gebruikt om te voldoen aan de eisen van de Participatiewet."

Doelstellingen Aanbestedingswet

Volgens Vonhof worden ondernemers hierbij buitenspel gezet. "Dit terwijl wij al dagelijks bezig zijn mensen, al dan niet met een afstand tot de arbeidsmarkt, in hun kracht te helpen. Het inbesteden van bedrijfsvoeringstaken en andere activiteiten staat daarnaast haaks op de breed gedragen doelstellingen van de Aanbestedingswet, namelijk bevordering van marktwerking en het creëren van gelijke kansen voor alle spelers op de markt. Door dit te negeren, zet de overheid een rem op investeringen, wat in zijn geheel een negatief effect heeft op de economische groei en concurrentiepositie van Nederland."

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.