Logo
  • Nieuws
  • 29 juni 2015
  • Lianne Bouman

Financiële effecten wijzigingen Participatiewet

Als beide kamers instemmen met het wetsvoorstel Harmonisering instrumenten Participatiewet wordt de doelgroep van de no-riskpolis en mobiliteitsbonus per 1 januari 2016 uitgebreid. Ook wordt de bonus fors verlaagd. Het kan echter ook zo zijn dat er voor een medewerker niet alleen loonkostensubsidie wordt verkregen maar ook een mobiliteitsbonus.

Beeld Financiële effecten wijzigingen Participatiewet

Het wetsvoorstel Harmonisering instrumenten Participatiewet regelt dat de doelgroep van de mobiliteitsbonus (premiekorting) en no-riskpolis wordt uitgebreid naar alle werknemers die onder de doelgroep van de banenafspraak vallen. Dat zijn Wajongers, mensen met een WIW/ID-baan of een WSW-indicatie en mensen uit de Participatiewet die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen.

Verlaging mobiliteitsbonus per 1 januari 2016

Werkgevers krijgen nu voor een Wajonger drie jaar lang maximaal 7.000 euro per jaar korting op de premies werknemersverzekeringen. Voor Wajongers met loondispensatie is de maximale premiekorting 3.500 euro. Het wetsvoorstel Harmonisatie instrumenten participatiewet kan echter roet in het eten gooien. Want mogelijk wordt de mobiliteitsbonus per 1 januari 2016 een stuk lager: maximaal 1.800 euro per jaar per medewerker voor maximaal drie jaar.

No-riskpolis

Het wetsvoorstel regelteveneens dat de no-riskpolis per 1 januari 2016 voor alle werknemers die onder de doelgroep van de banenafspraak vallen gaat gelden. Deze regeling zorgt ervoor dat de wekgever niet verantwoordelijk is voor de loondoorbetaling als een werknemer ziek wordt. Ook telt deze werknemer niet mee voor de bepaling van de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas.

Werknemers buiten banenafspraak

Het wijzigingsvoorstel doet geen uitspraak over de regelingen voor werknemers die niet onder de banenafspraak vallen maar wel onder de Participatiewet. Dat zijn bijvoorbeeld werknemers met een arbeidsbeperking die wel in staat zijn om zelfstandig het minimumloon te verdienen.

Participatiewet
Wet Wajong
UWV: voordelen werkgevers
Premiekorting oudere en jonge werknemers

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.