Logo
  • Nieuws
  • 26 mei 2023

Werkgevers bieden steeds vaker vaste baan aan

Bedrijven blijven werven en kandidaten blijven op zoek naar een nieuwe baan.  Het soort banen waar vraag naar is, verschilt echter wel. Uit data van Robert Half blijkt dat er ten opzichte van het voorgaande jaar zo'n 10% meer vaste functies worden aangeboden. Er is een daling te zien in het aantal tijdelijke vacatures (daling van 18%), maar tegelijkertijd zijn bedrijven meer bereid om functies met tijdelijke contracten om te zetten in vaste posities (137%).

Beeld Werkgevers bieden steeds vaker vaste baan aan

De huidige situatie is heel anders dan bij voorgaande crisissen aldus Nitin Parbhudayal, Director bij Robert Half. Eerder was er vaak een voorkeur voor tijdelijke vacatures en was er een afname in het aantal vaste banen te zien. Nu is het scenario echter omgekeerd en worden ook functies met een tijdelijk contract steeds vaker omgezet naar vaste banen.

Parbhudayal: "Het toont aan dat bedrijven graag personeel in vaste dienst willen nemen. Dit biedt niet alleen zekerheid voor de bedrijven zelf, maar ook voor de werknemers”.

Toch mag het belang van tijdelijk contracten niet onderschat worden zo benadrukt Parbhudayal. “Tijdelijke medewerkers kunnen bedrijven zowel meer flexibiliteit als ondersteuning bieden. Ook geeft dit bedrijven de mogelijkheid om op korte termijn specifieke expertise in huis te halen. Voor werknemers is het de ideale gelegenheid om ervaring op te doen in verschillende sectoren en bij verschillende type bedrijven, om zo een goed overwogen keuze te maken wanneer ze overschakelen naar een vast contract. ”

Ook interim management kan een flexibele en toegevoegde waarde zijn om expertise in huis te halen wanneer die kennis intern zou ontbreken.

 

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.