Logo
  • Nieuws
  • 25 maart 2022
  • Equivalence

Voorlopige berekening WTL uitgelegd

U ontvangt deze maand de voorlopige berekening Wet tegemoetkomingen loondomein over het jaar 2021 met daarin de toe te kennen loonkostenvoordelen (LKV) en lage inkomensvoordelen (LIV).

Beeld Voorlopige berekening WTL uitgelegd

Deze wordt door UWV aan werkgevers verzonden die -volgens de gegevens bij UWV- aanspraak kunnen maken op LKV en LIV. De gegevens bij UWV zijn gebaseerd op uw aanvragen doelgroepverklaring en de door u ingestuurde loonaangifteberichten. De voorlopige berekening heeft als doel u de mogelijkheid te geven om nog tijdig correcties op de berekening door te voeren in de salarisadministratie. Dit kan tot en met 1 mei!

Loonkostenvoordelen

Het aanvragen van LKV is een bewerkelijke procedure. Er kan gemakkelijk iets mis gaan. Er zijn bij werkgevers dan ook nog steeds veel onduidelijkheden over de juiste aanvraagprocedure van het LKV. Controleer uw beschikking dus goed! Na 1 mei kunt u geen correcties meer doorvoeren en wordt in de maand juli de definitieve beschikking door de Belastingdienst uitgereikt. Op deze beschikking kan bezwaar worden ingediend, maar als u de wettelijke termijnen niet heeft gehaald ondanks dat u wel recht heeft op LKV dan wordt uw bezwaar rücksichtslos afgewezen.

Hoe weet UWV nu voor wie en voor welke categorie een doelgroepverklaring is verstrekt en hoeveel uren er is gewerkt in het afgelopen kalenderjaar?

UWV registreert alle toegekende en verstrekte doelgroepverklaringen en matcht deze data met de polisadministratie. In de polisadministratie worden alle benodigde gegevens uit de loonaangiften opgeslagen die UWV nodig heeft voor de uitvoering van haar taken. Op basis van het koppelen van gegevens (zoals de doelgroepverklaring en de bij een werkgever verloonde uren in een kalenderjaar) wordt een voorlopige berekening opgemaakt. Deze wordt alleen gemaakt als er

  1. een doelgroepverklaring aanwezig is en
  2. er een (correcte) aanvraag is gedaan in de Loonaangifte. Is dit niet gebeurd, dan wordt er geen LKV toegekend.

Een aantal voorbeelden: U heeft een doelgroepverklaring ouderen in het bezit van een werknemer. U heeft echter geen aanvraag LKV ingediend via de Loonaangifte. De aanvraag wordt niet meegenomen in de voorlopige berekening. Er wordt hierover in de beschikking Wtl geen melding gedaan en er wordt geen LKV toegekend.

Of u heeft een doelgroepverklaring arbeidsbeperkten/scholingsbelemmerden en u heeft in de salarisadministratie een indicatie LKV arbeidsgehandicapten via de Loonaangifte aan de Belastingdienst verstuurd. In de voorlopige berekening van UWV vindt u dan de tekst:

‘afwijkende aanvraag’ ‘J’. Er wordt geen LKV berekend.

U heeft een indicatie LKV in de salarisadministratie opgenomen en via de Loonaangifte aan de Belastingdienst verstuurd. U heeft echter geen doelgroepverklaring. De aanvraag wordt niet meegenomen in de voorlopige berekening. In de voorlopige berekening van UWV vindt u dan de tekst:

‘afwijkende aanvraag’ ‘J’. Er wordt geen LKV toegekend. Lees de whitepaper Loonkostenvoordelen van Equivalence met alle ins en outs rond het Loonkostenvoordeel, inclusief een handige checklist.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.