Logo
  • Nieuws
  • 2 augustus 2022

'Meer aandacht voor culturele verschillen oplossing voor arbeidsmarktproblemen'

De computer gaat werk overnemen van overbelaste wijkverpleegkundigen zo meldde minister Helder afgelopen maand aan de Tweede Kamer. 'Technologie zal het personeelstekort in de zorg niet verhelpen, hoe graag de minister dat ook wil. Heb meer oog voor culturele verschillen, zodat ook werknemers met een migratieachtergrond kiezen voor de zorgsector.'

Beeld 'Meer aandacht voor culturele verschillen oplossing voor arbeidsmarktproblemen'

Dit schrijven Matthijs Heijstek en Ferdy Verboom, resp. werkzaam als orthopedagoog-generalist en manager in de zorg in een opiniestuk in de Volkskrant.

Volgens Heijstek is meer aandacht voor culturele verschillen de oplossing voor arbeidsmarktproblemen. Heijstek: "Eén van de grootste problemen in de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking is de uitstroom van zorgmedewerkers blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Door de vele vacatures (8000 in mei van dit jaar) staan er veel diensten open. Deze worden ingevuld door zzp’ers of flexkrachten (voorheen heette dat uitzendkrachten). De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) noemt de stijging van het personeel niet in loondienst 'een zeer ongewenste ontwikkeling'.

Flexmedewerkers en zzp’ers die in de zorg werken zijn relatief vaak mannen en mensen met een migratieachtergrond blijkt uit onderzoek. Eén van de oplossingen voor het tekort aan vast personeel in de zorg aan mensen met een beperking is dus ook een beter diversiteitsbeleid van zorgorganisaties.

Kuzu (Denk) en De Haan (fractie De Haan) dienden in de Tweede Kamer al eerder een motie in waarin ze aangaven dat de zorg onvoldoende aansluit bij cliënten met een migratieachtergrond. Dit geldt automatisch ook voor zorgmedewerkers met een migratieachtergrond. Zo besteden zorgopleidingen bijvoorbeeld veel aandacht aan het kunnen reflecteren en het geven en ontvangen van feedback.

Dit zijn typisch zaken die passen bij een ik-cultuur. Mensen met een migratieachtergrond komen vaak uit een wij-cultuur. Daarnaast is er onvoldoende ruimte voor nieuwe zorgwaarden die mensen met deze achtergrond meebrengen. Bijvoorbeeld de meer vanzelfsprekende gerichtheid op familie van de cliënten."

Zorgorganisaties moeten kortom meer inspanningen verrichten om arbeidskrachten met een migratieachtergrond aan zich te binden. 

Inclusie en diversiteit, wat moet ik doen en waar moet ik beginnen?

Vraag jij je wel eens af waarom sommige mensen niet zo enthousiast zijn over D&I? Waarom sommige acties/activiteiten weinig aandacht/bezoekers krijgen? Dat heeft te maken met de fase van inclusie waarin iemand zich bevindt. Je wil immers ook niet horen welk flink onderhoud je aan je huis moet doen als je net een nieuwbouwhuis hebt gekocht? 
Tijdens het online event Diversiteit & inclusie in organisaties. Nu doen! legt Wendy Broersen in de Inclusie Matrix-sessie uit welke fasen een organisatie doorloopt op weg naar volledige inclusie. Welke acties je in welke fase het beste kunt ondernemen en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw activiteiten/acties een optimaal resultaat opleveren. Natuurlijk is er ook ruimte om te kijken in welke fase jullie organisatie zit, hoe je iedereen mee krijgt en wat mogelijke volgende acties zouden kunnen zijn (met veel best practices natuurlijk!).

 

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.