Logo
  • Nieuws
  • 5 augustus 2009
  • Lianne Bouman

Veel leaserijders op vakantie met gratis brandstof

Dit jaar vieren 4,4 miljoen Nederlanders vakantie op vier wielen. Meer dan de helft van de leaserijders krijgt de brandstof op vakantie door de baas vergoed. Hoe werkt dit precies?

Beeld Veel leaserijders op vakantie met gratis brandstof

Van alle leaserijders gaat 90 procent met de leaseauto op vakantie. Ruim 60 procent daarvan krijgt bovendien de brandstofkosten ook in het buitenland van de werkgever vergoed. Circa 10 procent kiest voor een ander vervoermiddel of gaat met de privéauto. Dit blijkt uit onderzoek van Athlon Car Leasing onder zevenhonderd respondenten.

 

Vergoeden

Bij een auto van de zaak kan de werkgever de brandstof tijdens de vakantie vrij vergoeden. Een werkgever kan er ook voor kiezen om de te betalen brandstof (vaak op declaratiebasis aan de werknemer vergoed) alsnog door de werknemer te laten dragen, dan wel de door de werknemer zelf gedragen brandstofkosten alsnog vrij te vergoeden. Dit kan via een zogenoemd kasrondje, waarbij de geldbijdrage van de werknemer, die hij aan de werkgever doet, als bijdrage privé gebruik geëtiketteerd kan worden. Deze bijdrage kan de werkgever dan ten laste van de bijtelling privégebruik van die werknemer brengen.

 

Tip

U kunt de brandstof niet vrij vergoeden, als geen sprake is van een auto van de zaak, of als het voordeel van een auto van de zaak niet in de loonheffing betrokken wordt.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.