Logo
  • Nieuws
  • 15 mei 2009
  • Lianne Bouman

‘Opt out’ blokkeert nieuwe arbeidstijdenrichtlijn

Volgens het Europees Parlement is een aantal lidstaten, waaronder Groot-Brittannië, tegen de afschaffing van de zogenoemde opt out, die een langere werkweek dan 48 uur toestaat. De huidige richtlijn blijft daarom voorlopig van kracht.

Beeld ‘Opt out’ blokkeert nieuwe arbeidstijdenrichtlijn

Door de weigering  is een verdere discussie over de nieuwe werktijden zinloos geworden. Dat betekent een einde aan vijf jaar moeizaam onderhandelen over dit juridisch uiterst gevoelige onderwerp.

 

De verwachting is dat de Europese Commissie nu na de zomer een compleet nieuw voorstel moet presenteren. Ook hier zal dan waarschijnlijk een lange discussie op volgen. Een mogelijkheid is ook dat Brussel stappen onderneemt tegen landen die de huidige richtlijn niet respecteren.

 

Huidige richtlijn blijft van kracht

In december 2008 besloot het Europees Parlement dat de maximale werkweek 48 uur zou moeten tellen en dat er een gefaseerd eind zou moeten worden gemaakt aan de uitzonderingsclausule op het maximale aantal werkuren per week, die diverse lidstaten toepassen. Om een wet te worden was er een akkoord met de Raad van ministers vereist. De pogingen door een verzoeningscomité om een dergelijk akkoord te bereiken, zijn nu dus stukgelopen. De huidige richtlijn blijft daarom van kracht.

 

Het Parlement en de Raad konden geen compromis bereiken op drie essentiële punten:

  • de uitzonderingsclausule (opt-out);
  • de aanwezigheidsdiensten; en
  • de veelvoudige contracten.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.