Logo
  • Nieuws
  • 21 juli 2009
  • David Davidson

Meer illegale arbeid door recessie

Meer dan 100 duizend mensen zijn momenteel in Nederland aan de slag zonder arbeidsvergunning. Volgens De Telegraaf blijkt dit uit nog niet gepubliceerde cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Beeld Meer illegale arbeid door recessie

Illegale arbeid zou vooral worden verricht in de tuinbouwsector, de horeca en de bouw. Volgens De Telegraaf passen sommige bouwbedrijven al verscherpte toegangscontroles toe om te voorkomen dat illegale werknemers aan de slag gaan onderaannemers. 

 

Kwart

De arbeidsinspectie pas dat de economische crisis reden kan zijn voor bedrijven om illegale arbeid de loonkosten te drukken. Hierdoor neemt de kans toe dat werkgevers hun personeel aan de kant zetten in ruil voor voor onderbetaalde illegale krachten. De bouw is vergeleken met andere sectoren bijzonder gevoelig voor illegale arbeid, zo bleek eerder uit eerder onderzoek door de arbeidsinspectie in Groningen, Friesland en Drenthe. Bij een kwart van de gecontroleerde bouwbedrijven bleek toen sprake van illegale arbeid.

 

Tip

De Wet arbeid vreemdelingen verplicht een werkgever onder meer de identiteit van de werknemer te controleren. Als het om personeel van een onderaannemer gaat, dan moet deze beschouwd worden als de ‘directe werkgever’ die verantwoordelijk is voor de naleving van de WAV. Als de onderaannemer de identiteit van de werknemer niet controleert dan krijgt de hoofdaannemer of de opdrachtgever de boete op zijn bordje, die de boete in de praktijk meestal doorschuift naar de directe werkgever: de onderaannemer.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.