Logo
  • Nieuws
  • 27 mei 2009
  • Lianne Bouman

FNV komt met alternatieven voor verhoging AOW-leeftijd

banner-nieuwsberichten_49.pngDe FNV wil koste wat kost voorkomen dat de AOW-leeftijd van 65 naar 67 wordt verhoogd. Daarvoor komt de vakbond met een pakket alternatieve bezuinigingen. Onder meer de hypotheekrenteaftrek en de aftrek van de lijfrentepremies moeten het ontgelden.

Beeld FNV komt met alternatieven voor verhoging AOW-leeftijd

Naast afschaffing van de hypotheekrenteaftrek voor dure huizen, de beperking van de aftrek van lijfrentepremies en een hogere AOW-bijdrage van rijke gepensioneerden denkt de FNV ook aan het versneld uitfaseren van de overdraagbare heffingskorting voor de niet-werkende partner.

 

De FNV brengt de alternatieven in het boekje ‘Samen werken voor de AOW’ vakbeweging en werkgevers in de Sociaal-Economische Raad (SER) hebben van het kabinet tot 1 oktober dit jaar de tijd gekregen om voorstellen te doen die minstens hetzelfde bedrag aan bezuinigingen, ongeveer 4 miljard euro, in het laatje brengen als verhoging van de AOW-leeftijd.

 

Samen werken voor de AOW

In ‘Samen werken voor de AOW’ laat de FNV ook zien wat de gevolgen zijn van een algemene verhoging van de AOW naar 67 jaar. Ook komt een aantal feiten en misverstanden over de AOW aan de orde. De geschetste alternatieven worden de komende maanden uitgewerkt. Volgens berekeningen van de FNV levert alleen al het geleidelijk afschaffen van de hypotheekrenteaftrek van huizen van meer dan 1 miljoen euro drie miljard euro op.

 

CNV doet niet mee

De vakcentrale CNV heeft al te kennen gegeven niet haar handtekening te zetten onder het voorstel de overdraagbare heffingskorting versneld af te bouwen. In een artikel in het Reformatorisch Dagblad stelt CNV-voorzitter René Paas dat het afbouwen van de heffingskorting –ook al gebeurt dat langzaam– een slecht idee is. “Mensen mogen zelf aan hun keukentafel beslissen hoe ze hun leven inrichten. Financiële prikkels zorgen er daarnaast ook niet voor dat bijvoorbeeld oudere huisvrouwen ineens kansrijk worden op de arbeidsmarkt. Dus pak je met die maatregel gewoon hun inkomen af,” aldus Paas.

 

Tip

Het boekje ‘Samen werken voor de AOW’ kunt u hier downloaden.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.