Logo

Mindfulnesstraining brengt medewerkers Rabobank meer in balans

  • Duurzame inzetbaarheid
Een online training mindfulness leidt tot minder stress, een beter welbevinden en een meer mindful leven. Een pilot bij Rabobank leidde tot buitengewoon positieve resultaten. Zilveren Kruis Achmea gaat de training van MyDailyLifestyle opnemen in haar pakket arbeidsgerelateerde zorg.
Beeld Mindfulnesstraining brengt medewerkers Rabobank meer in balans

Het aanbod voor de pilot 'mindfulness online' ging op een maandagochtend op intranet bij Rabobank; de volgende ochtend was het maximum aantal deelnemers – honderd – al ruim overschreden. Een flink succes dus, en des te opmerkelijker omdat de medewerkers de helft van het trainingsbedrag zelf moesten opbrengen. De andere helft betaalde Zilveren Kruis Achmea uit het Innovatiefonds Present van het pakket arbeidsgerelateerde zorg. "Voor ons sluit de training goed aan bij de gedachte van Gezond Ondernemen: in partnership met collectiviteiten werken aan duurzame inzetbaarheid van werknemers," zegt adviseur gezondheidsmanagement Liesbeth Hooghoudt. "Als arbodienst van de Rabobank Groep hadden wij er zelf geen budget voor," zegt voorzitter taskforce vitaliteit Els Schakenbos. "Maar werken bij de bank kan hectisch zijn, dus ik begrijp wel dat het mensen aanspreekt. Ook ik ervaar die druk soms en heb daarom zelf meegedaan. Wat ik vooral geleerd heb, is kalm te blijven door ervoor te zorgen dat mijn gedachten niet met me op de loop gaan. Hierdoor heb ik meer energie en heb ik minder snel last van stress."

Gezondheidsbevordering

De beslissing om de mindfulness training aan te bieden, sluit aan bij de visie van Rabobank op gezondheidsbevordering. "We willen niet alleen begeleiden bij re-integratie, maar ook gezondheidsbevordering van medewerkers faciliteren en stimuleren," zegt Schakenbos. "Een mindfulness training past daar goed bij, omdat die enerzijds actief inzet op het beheersen van stressklachten maar anderzijds ook kan leiden tot meer welbevinden en creativiteit en dus een betere prestatie. En het is mooi dat het in dit geval gaat om een online training. Niet alleen omdat deze vorm kosteneffectief is, maar ook omdat dit het meest flexibel toepasbaar is voor de werknemers."

Bewezen programma

De online training is gebaseerd op het bewezen Mindfulness-Based Stress Reduction programma uit America en wordt aangeboden door MyDailyLifestyle. Het is een acht weekse training die mensen helpt om te gaan met stress. Deels zijn het korte oefeningen, prima in de werksituatie uitvoerbaar en deels langere trainingen die mensen ook thuis kunnen doen. "Het programma is geschikt voor alle soorten bedrijven," zegt Angela Champness van het bedrijf, "vooropgesteld natuurlijk dat mensen open staan voor mindfulness. Het helpt medewerkers om beter om te gaan met verandering en ook om tot creatieve oplossingen te komen. Mindfulness is daarmee heel goed geschikt om teams op een hoger niveau te brengen."

Significante verbetering

De evaluatie van de pilot laat zien dat deelnemers minder stress ervaren en meer rust in hun hoofd hebben, vertelt Schakenbos. De deelnemers krijgen drie onderzoeks vragenlijsten, voor, na en zes maanden na de training, over stress, welbevinden, en hoe mindful iemand leeft. Bij alle drie vragenlijsten was er een significante verbetering. "De scepsis die ik vooraf wel hoorde, dat mindfulness de zoveelste hype zou zijn, is nu wel weg," zegt ze. "Ook bedrijfsartsen melden medewerkers voor wie ze de training waardevol vinden inmiddels zelf aan."

Intranet

Op het HR-portaal, een intranetsite van Rabobank, is een pagina aangemaakt over mindfulness. "Medewerkers kunnen zich nu zelf voor de training aanmelden," zegt Schakenbos, "waarbij wij MyDailyLifestyle aanwijzen als goede partij hiervoor." Vanaf 2015 kunnen werkgevers de training met korting inkopen binnen het pakket arbeidsgerelateerde zorg. Tot die tijd kan het al worden ingezet tegen dezelfde condities.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.