HR Strategie topics

Strategische HR-onderwerpen voor de
top in HR-management. Geselecteerd
door de redactie van HR Strategie.

Pas talent management toe op alle werknemers

Een focus op de talenten van alle werknemers heeft positieve gevolgen voor zowel het individu als de organisatie.

HR-analytics: 8 stappen voor datagedreven HR-beleid

HR-analytics stelt HR beter in staat het werkplezier, de ontwikkeling en de prestaties van medewerkers te verhogen en de performance te verbeteren.

Hoe ziet een werkdag in 2030 eruit?

Twee derde van de Nederlandse werknemers verwacht dat de werkdag er in 2030 totaal anders uitziet.
1
2
3

Actueel

 • Opinie

  Transformeer de vaste kern

  Eind januari berichtte de pers over drastische HR-veranderingen bij IT-gigant IBM. Zij had plannen om het wereldwijde aantal vaste werknemers sterk terug te dringen en de rest in te huren als zelfstandige professional (zp’er). Het idee achter de enorme reorganisatie was om flexibeler te worden en sneller op- en af te kunnen schalen mocht dit nodig zijn. Hoewel de plannen momenteel nog worden uitgewerkt, laat het wel een ontwikkeling zien die het begin is van een heel nieuwe HR-aanpak.
 • Opinie

  Voorkom tunnelvisie bij langdurige projecten

  Bij langdurige projecten die uiteindelijk falen, en waarbij dit falen vaak pas op het laatste moment wordt ontdekt komt dit door tunnelvisie. Deze term doet me denken aan een kort verhaal van A.E. van Vogt’s “Quest for the future”, een voorbeeld van tunnelvisie: een succesvol project wat uiteindelijk in mislukking eindigt.
  7 juli 2015
 • Opinie

  Workforce planning: een strategische aanpak voor het succes van uw organisatie

  De waarde van workforce planning wordt nog vaak onderschat. Maar om het belang van workforce planning te benadrukken hebben sommige landen, bijvoorbeeld Frankrijk een wettelijke verplichting de zogeheten ‘Gestion Prévisionnelle Emploi Compétence’ om workforce planning te stroomlijnen binnen organisaties.
 • Nieuws

  ‘De meeste werknemers zijn altijd op zoek naar een nieuwe baan’

  De toekomst ziet er voor Nederland, en dan met name Amsterdam, rooskleurig uit. Onze hoofdstad heeft een grote aantrekkingskracht op internationaal talent. Goed voor de economie en de werkgelegenheid, en ook voor recruiters biedt dit kansen. Paul D’Arcy, vicepresident van ’s werelds grootste vacaturesite Indeed, over de opkomst van tech-bedrijven, mobiel solliciteren en het aantrekken en behouden van personeel. “Wie geen geschikte kandidaten kan vinden, moet ze zelf opleiden.”

  6 juli 2015
  Door: 
  Inger Hund progress communications
 • Achtergrond

  Business case: ‘Maak het kantoor van de medewerker’

  Het is een hot item: de werkomgeving inzetten om productievere, gezondere en gelukkigere medewerkers te krijgen. En waar deze aanpak bij sommige bedrijven nog in de kinderschoenen staat, zijn andere hierin al vergevorderd. Zoals elektronicabedrijf Plantronics, dat hier al tien jaar op inzet.
 • Nieuws

  Bedrijven hebben moeite met binnenhouden jong talent

  Jonge professionals zijn steeds minder trouw aan hun werkgever. Ze vinden het belangrijker om op verschillende plekken werkervaring op te doen en flexibel te zijn dan op een traditionele manier hun carrière op te bouwen bij één werkgever. Bedrijven merken daardoor dat het lastiger is om talent te behouden. HR-afdelingen zijn door deze ontwikkelingen genoodzaakt om hun Career & Succession Management fundamenteel te veranderen.

  30 juni 2015
 • Nieuws

  Meerderheid zp’ers wil niet voor multinational werken

  Een meerderheid van de Nederlandse zelfstandige professionals (zp’ers) geeft de voorkeur aan het werken voor een startup of lean-organisatie. Ruim 65 procent van de zp’ers ziet zichzelf niet werken bij een multinational, omdat zij zich onvoldoende identificeren met de cultuur van deze logge organisaties. Dat blijkt uit onderzoek van sourcing partner FastFlex in samenwerking met ABN AMRO onder meer dan 1.500 Nederlandse zp’ers.

  29 juni 2015
 • Nieuws

  Personeelsplanning gaat verder dan alleen vaste medewerkers

  De arbeidsmarkt verandert diepgaand: talent wordt opnieuw schaars, automatisering maakt miljoenen banen overbodig, tijdelijke contracten worden de norm, net als langer doorwerken maar dan vooral parttime. "HR moet aan total talentmanagement doen, ofwel zicht hebben op zowel de behoefte aan, als het aanbod van vast én flexibel arbeidspotentieel."

  25 juni 2015
  Door: 
  Toine Al Fotografie Peter Boudestein
 • download

  Gratis whitepaper: Werknemers betrokkenheid

  Tevreden medewerkers die plezier hebben in hun werk zullen zich meer voor dit werk inzetten (Gallup, 2013). Bedrijven presteren beter en maken meer winst, wat uiteindelijk in het voordeel is van zowel aandeelhouders als medewerkers. Organisaties schieten echter nog altijd tekort op het gebied van medewerker-retentie, loyaliteit, betrokkenheid en motivatie. Waarom is werknemersbetrokkenheid zo belangrijk en hoe is het te bereiken?
  23 juni 2015
 • Nieuws

  Koffiebeker als sfeermaker op de werkvloer

  Een hoge werkdruk, veel stress of een lange werkdag. Dit zijn verschijnselen waar iedere werknemer zo nu en dan mee kampt. Waar heb je op zo’n moment behoefte aan? Vrolijke koffiebekertjes blijken een goede oppepper te zijn.

  22 juni 2015
  Door: 
  Joyce Guldemond

Partners