HR Strategie topics

Strategische HR-onderwerpen voor de
top in HR-management. Geselecteerd
door de redactie van HR Strategie.

HR-analytics: Schat achter personeelsdata

Honderden miljoenen euro’s investeerden organisaties in business-software en personeelsinformatie. Deze groeiende schat aan waardevolle data benutten zij nu maar deels.

Talent management blijft uitdaging voor HR

Het overgrote deel van de HR-managers in Nederland ondervindt moeilijkheden bij het werven van talenten en het behoud van topperformers.
1
2

Actueel

 • Achtergrond

  HR als businesspartner: haarfijn aanvoelen waar je waarde toevoegt

  De relatie tussen HR en de business is een continu onderwerp van gesprek. Jan Tjerk Boonstra is ervan overtuigd dat HR de slag alleen kan maken als ze die link naar de business echt legt, en ook de daartoe benodigde competenties ontwikkelt. Het gaat dan om zaken als analytisch vermogen, organiserend vermogen en organisatiesensitiviteit. Het waarmaken van die nieuwe rol is geen sinecure.
 • Nieuws

  Online recruitment: wanneer behoefte aan menselijk contact?

  Videosollicitaties, vacatures op twitter, netwerken via Linkedin: werk zoeken doe je tegenwoordig vooral online. De mens komt er nauwelijks nog aan te pas. Maar wanneer is de oude manier – de mens – misschien toch beter?
  In een artikel in de Volkskrant worden verschillende voorbeelden genoemd.

  23 april 2015
 • Nieuws

  Wat is de toekomst van HR?

  Hoe zien de organisatie en medewerker van de toekomst eruit? En wat betekent dit voor HR als functie? Tijdens een rondetafelgesprek na afloop van de Beter Ondernemen Show afgelopen maand werd hierover gediscussieerd tussen Peter van Uhm, Bas van der Veldt, Bart Hufen en Peter van den Hout onder leiding van presentator Bas Westerweel.

  22 april 2015
  Topic: 
 • Nieuws

  Vakcentrales: wijs versnelde verhoging AOW-leeftijd af

  De vakcentrales CNV, FNV en VCP hebben de leden van de Eerste Kamer per brief opgeroepen het wetsvoorstel Versnelling Verhoging AOW-leeftijd te verwerpen. In de brief wijzen de vakcentrales er onder meer op dat mensen zich onvoldoende kunnen voorbereiden op de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd.

  21 april 2015
 • Opinie

  14 HR Analytics lessen uit 2014 – deel 2

  Steeds meer grote organisaties zijn bezig met het uitbouwen van hun HR analytics expertise. Sommigen doen dat intern, anderen dan weer met het gebruik van externe ondersteuning. Het is overduidelijk dat organisaties meer inzichten willen verwerven in de relatie tussen investeringen in HR praktijken en de uitwerking ervan op de output van hun organisatie, onder welke vorm dan ook. Luk Smeyers vat voor u zijn voornaamste geleerde lessen uit zijn projecten van 2014 samen.
  21 april 2015
  Topic: 
 • Achtergrond

  Alice Diels, Nuon: ‘HR is nu meer sophisticated’

  De energiemarkt ondergaat een ingrijpende transitie, terwijl omzet en rendement in de sector stagneren. Daarom krijgen inzetbaarheid en mobiliteit bij Nuon ruim baan. ‘Medewerkers moeten voldoende bagage hebben.’
 • download

  Talent als succesfactor voor het MKB

  Uit onderzoek blijkt dat organisaties die talentmanagement volledig hebben doorgevoerd 71% beter scoren in de betrokkenheid van medewerkers. Het zal u niet verbazen dat betrokken medewerkers dus niet één, maar bereid zijn behoorlijk wat passen extra te maken voor uw organisatie. Maar hoe krijgt u het juiste talent in uw organisatie? En hoe ontwikkelt u het talent van uw medewerkers?
  20 april 2015
 • download

  Van HR Metrics naar HR Analytics

  Wat is het verschil tussen HR Metrics (ken- en stuurgetallen) en HR Analytics? HR Metrics leggen de focus op het verzamelen en rapporteren van statische HR-data. Uitgangspunt is de huidige situatie en de vergelijking met data uit het verleden. Bij HR Analytics is het verzamelen van data niet het eindpunt maar juist het startpunt.
  19 april 2015
  Topic: 
 • Nieuws

  De HR-markt zit in de lift

  De vraag naar P&O’ers stijgt al 6 kwartalen, met name de vraag naar recruiters. Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2014 is deze groei zelfs 50 procent. Dit blijkt uit het Onderzoek Arbeidsmarktontwikkelingen Q1 van RaymakersvdBruggen en de Intelligence Group.

  17 april 2015
  Topic: 
 • Opinie

  Hoe krijg je meer bevlogenheid en betrokkenheid, betere prestaties en productiviteit?

  EMPLOYEE ENGAGEMENT is een term die zich lastig laat vertalen in het Nederlands, vaak wordt het vertaald als betrokkenheid, tevredenheid en bevlogenheid van werknemers. Het staat tegenwoordig sterk in de belangstelling bij veel organisaties, academici, consultants en onderzoekbureaus. En terecht want employee engagement kan organisaties veel opleveren, (wetenschappelijk) onderzoek toont een statistische relatie aan tussen engagement, productiviteit, prestaties, retentie van personeel, winstgevendheid en klanttevredenheid.
  16 april 2015

Partners