Logo
  • Nieuws
  • 10 april 2012
  • mr. Ireen Castenmiller-van Hoorn, BarentsKrans Advocaten

Op het werk ziek, maar thuis beter: geldt het opzegverbod wegens ziekte?

Een zwemlerares heeft ernstige hoofdpijnklachten als zij in een binnenzwembad werkt. Zij meldt zich ziek. Zodra zij thuis is verdwijnen de klachten, maar bij werkhervatting keren ze terug. De werkgever heeft haar om die reden te werk gesteld in het buitenzwembad, maar dat sluit na de zomer. Omdat alleen de werkzaamheden in het binnenzwembad resteren, vraagt de werkgever ontbinding van de arbeidsovereenkomst aan.

Beeld Op het werk ziek, maar thuis beter: geldt het opzegverbod wegens ziekte?

Hij stelt dat er geen sprake is van ziekte, maar van situatieve arbeidsongeschiktheid: er zijn alleen dreigende klachten en de eventuele arbeidsongeschiktheid treedt pas op na aanvang van het werk. Ook de bedrijfsarts stelt dat de werkneemster volledig arbeidsgeschikt is. Verder zijn er geen andere passende werkzaamheden voorhanden.

 

Arbeidsongeschiktheid wegens ziekte

De werkneemster is het hier niet mee eens en de kantonrechter geeft haar gelijk. Ook wanneer gezondheidsklachten verdwijnen als een werknemer niet meer werkt, maar terugkomen als het werk hervat wordt, is er sprake van arbeidsongeschiktheid wegens ziekte. Er geldt dus een opzegverbod en omdat de ontbinding wordt verzocht wegens én in verband met de ziekte van de zwemlerares staat dit in de weg aan ontbinding. Het verzoek wordt afgewezen.

 

Kantonrechter Hoorn, 31 oktober 2011, LJN BU5142

 

Tip: ‘Op het werk ziek maar thuis beter’ wordt ook wel latente ziekte genoemd. Let op: niet altijd gelden artikel 7:629 BW en het opzegverbod wegens ziekte. In een arbeidsconflict kan dat bijvoorbeeld anders zijn.  

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.