Logo
  • Nieuws
  • 29 juni 2015

Meerderheid zp’ers wil niet voor multinational werken

Een meerderheid van de Nederlandse zelfstandige professionals (zp’ers) geeft de voorkeur aan het werken voor een startup of lean-organisatie. Ruim 65 procent van de zp’ers ziet zichzelf niet werken bij een multinational, omdat zij zich onvoldoende identificeren met de cultuur van deze logge organisaties. Dat blijkt uit onderzoek van sourcing partner FastFlex in samenwerking met ABN AMRO onder meer dan 1.500 Nederlandse zp’ers.

Beeld Meerderheid zp’ers wil niet voor multinational werken

Organisatiecultuur wordt de komende jaren steeds belangrijker voor het onderscheidend vermogen van bedrijven. In tegenstelling tot eerdere generaties vindt de huidige generatie werkende professionals de inhoud van het werk belangrijker dan de contractvorm. 45 procent van de zelfstandigen vindt dat de contractvorm ondergeschikt is aan de inhoud van de opdracht en cultuur van de opdrachtgever.

Cultuur belangrijker dan contractvorm

Ook organisaties zijn het hiermee eens; uit eerder onderzoek van FastFlex blijkt dat ruim 35 procent van de organisaties van mening is dat de contractvorm niet het uitgangspunt zou moeten zijn, maar juist het sluitstuk van een arbeids- of projectoverkomst voor zp’ers. Dit is een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar, waar slechts 21 procent van de organisaties op deze manier tegen de kwestie aankeek.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.