Logo
  • Nieuws
  • 29 maart 2013
  • Mark Uilhoorn Uilhoorn & Fritse Advocaten

Wetsvoorstel maximering ontslagvergoeding ingetrokken

Het voorstel om de vergoeding bij ontbinding van de arbeidsovereenkomst voor personen met een jaarsalaris van 75.000 euro of hoger te limiteren is ingetrokken. Het wachten is op een nieuw wetsvoorstel maximering ontslagvergoeding naar aanleiding van het regeerakkoord.

Beeld Wetsvoorstel maximering ontslagvergoeding ingetrokken

Bij brief van 15 februari 2013 heeft minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) de Tweede Kamer geïnformeerd dat het voorstel tot wijziging van art. 7:685 BW in verband met limiteren van de vergoeding bij ontbinding van de arbeidsovereenkomst is ingetrokken. Dit wetsvoorstel dateert alweer van februari 2009 en zag op limitering van de vergoeding voor personen met een jaarsalaris van 75.000 euro of hoger. In die gevallen zou de ontslagvergoeding niet meer mogen bedragen dan het jaarsalaris.

Regeerakkoord

Het is wachten op een nieuw wetsvoorstel maximering ontslagvergoeding naar aanleiding van het regeerakkoord van 29 oktober 2012. In het regeerakkoord is het uitgangspunt verschillend van het ingetrokken wetsvoorstel, namelijk een ontslagvergoeding van maximaal een half maandsalaris per dienstjaar, met een grens van 75.000 euro.

Wet normering topinkomens

Inmiddels is per 1 januari 2013 de Wet normering topinkomens (Wnt) in werking getreden. Deze wet bepaalt o.a. een maximum salaris voor bestuurders werkzaam bij publieke en semi-publieke organisaties; maximaal 130 procent van het brutosalaris van een minister (in de volksmond de Balkenendenorm genoemd) . Bestuurders en hoogste leidinggevenden bij instellingen als het onderwijs, de publieke omroep, drinkwaterbedrijven, zorginstellingen en woningbouwcorporaties mogen maximaal een ontslagvergoeding van 75.000 euro worden uitgekeerd.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.