Logo
  • Nieuws
  • 4 oktober 2013
  • Lianne Bouman

Hoelangwerkloos.nl vaker in trek bij rechters

Van de site hoelangwerkloos.nl valt af te lezen dat rechters er steeds vaker gebruik van maken. De uitkomst van hoelangwerkloos.nl wordt steeds vaker door kantonrechters gebruikt om de schadevergoeding bij kennelijk onredelijk ontslag vast te stellen.

Beeld Hoelangwerkloos.nl vaker in trek bij rechters

De tool kan vanaf begin 2013 gebruikt worden voor het begroten van de schadevergoeding bij kennelijk onredelijk ontslag.

Berekening schadevergoeding

De schadevergoeding wegens kennelijk onredelijke opzegging van de arbeidsovereenkomst dient volgens de Hoge Raad te worden begroot. Die begroting dient zoveel als mogelijk te worden gebaseerd op de werkelijk door de werknemer te lijden schade. Daarom is het van belang de verwachte werkloosheidsduur van de werknemer bij instroom in de WW te kunnen bepalen. Die verwachte werkloosheidsduur in dagen en de kans op het vinden van ander werk kan de kantonrechter op hoelangwerkloos.nl berekenen. De berekening is gebaseerd op de belangrijkste indicatoren, gevonden in de databanken van onder meer CBS, UWV en GBA, over de afgelopen tien jaar. De berekening geeft aan hoeveel procent van de werknemers, die instromen in de WW, uitstromen naar betaald werk voor hun AOW-leeftijd. De kantonrechter kan dus een inschatting maken van de verwachte werkloosheidsduur. Onder meer de bedrijfssector en het beroepsniveau zijn medebepalend bij de berekening van de schadeloosstelling.

Let op

Een ontslag dat op zich terecht verleend is, kan toch kennelijk onredelijk zijn. Dit wordt veroorzaakt door de voor de werknemer onevenredig nadelige gevolgen in vergelijking met het belang dat de werkgever bij het ontslag heeft. Dit staat bekend als het gevolgencriterium.

Tip

U kunt hier de zaken inzien, waarbij de kantonrechter hoelangwerkloos.nl heeft gebruikt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.