Logo
  • Nieuws
  • 18 december 2013
  • Michelle Hollenberg

Angst voor ontslag voornaamste vertrekreden medewerker

De onrust in de arbeidsmarkt zorgt voor een opvallende tegenstelling in het gedrag van medewerkers. Aan de ene kant signaleren HR-managers dat het vrijwillig vertrek toeneemt. Belangrijkste reden hiervoor is het vertrek uit angst voor ontslagrondes (42 procent). Aan de andere kant blijven mensen zitten vanwege de moeilijke arbeidsmarkt.

Het grootste deel (65 procent) van de bedrijven is bereid goede medewerkers een tegenvoorstel te doen als zij willen vertrekken. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Robert Half. Uit het onderzoek – bij meer dan 2.000 professionals (financieel managers, financieel directeuren en HR-managers) uit 15 landen – blijkt dat 71 procent van de HR-managers bezorgd is dat hun toptalenten kiezen voor een nieuwe uitdaging.

Reden voor vertrek

Belangrijkste redenen voor vrijwillig vertrek van medewerkers zijn bezorgdheid over de prestatie van het bedrijf (55 procent), slechte werk-privé balans (47 procent) en stagnerende carrière vooruitzichten (26 procent). Maar liefst 69 procent van de HR-managers vindt de redenen waarom werknemers vertrekken terecht. Toch zorgen de vertrekkende toptalenten voor onrust en ziet 20 procent van de respondenten zich vaker dan vijf jaar geleden genoodzaakt een tegenvoorstel te doen.

Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland: “Op dit moment is het zeer belangrijk voor bedrijven die hun toptalenten willen behouden, dat zij het vertrouwen versterken. De medewerkers moeten weten dat, hoewel het een moeilijke tijd is, het bedrijf er alles aan doet de toekomst en concurrentiepositie van het bedrijf veilig te stellen. Hierover open communiceren en de tijd nemen zijn de beste manieren om aan dit vertrouwen te werken.”

Tegenvoorstel

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste medewerkers het voorstel naast zich neerleggen als het niet interessant is. Indien de angst blijft bestaan, dan is een tegenvoorstel het laatste redmiddel voor bedrijven om een vertrekkende medewerker te behouden. Het is verstandig eerst na te gaan wat de redenen zijn voor het vertrek. Met deze informatie is het mogelijk een aantrekkelijk tegenvoorstel te doen en de medewerker zoveel mogelijk tegemoet te komen. Een aantrekkelijk tegenvoorstel bestaat meestal uit meer flexibiliteit (45 procent), een hoger salaris (44 procent) of extra verantwoordelijkheden (38 procent).

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.