Logo
  • Nieuws
  • 10 september 2014
  • Jorien Leendertse
  • Bron: De Volkskrant

Zou u solliciteren op uw huidige baan? Begin met job crafting!

Een vervelende baan zal nooit heel veel leuker worden. Wel kan dit helpen om je werk aangenamer en interessanter te maken: job crafting, geef een klein gedeelte van je werkzaamheden een andere indeling en behoud het plezier in je werk.

Job crafting: het sleutelen aan werkzaamheden binnen je functie. Natuurlijk is van baan wisselen ook een optie, maar ligt minder voor de hand. Door job crafting deel je kleine werkzaamheden anders in om je functie weer een beetje interessanter te maken. Denk hierbij aan het deelnemen van één project per jaar, die je makkelijk naast je huidige werkzaamheden uitvoert.

Voorkom het aftellen

Niet alleen mensen die al jaren dezelfde functie bekleden hebben er baat bij, om zo hun werk weer een beetje
nieuw leven in te blazen. Ook jongeren moeten regelmatig blijven toetsen of het werk nog wel passend is. Zo
voorkom je dat je tot je pensioen je werkdagen aan het aftellen bent.


Pak creatieve werkzaamheden weer op
Managers hoeven ook niet stil te zitten. Zij kunnen zoal deelnemen aan een brainstormsessie, ideeën aandragen of zich richten op andere creatieve werkzaamheden die ze vaak in het begin nog wel toepasten maar gaandeweg zijn kwijtgeraakt.

Waar job crafting niet voor bedoeld is
Job crafting is niet bedoeld om promotie aan te kaarten of om huidige werkzaamheden te laten liggen, bijvoorbeeld als iemand niet meer in staat is om de helft van zijn werk uit te voeren. Ook de insteek om salarissen te verlagen is niet de juiste insteek. Maar als sleutelend blijkt dat het werk niet meer met plezier en interesse uitgevoerd wordt, valt er weinig meer aan te doen. Wel kan job crafting ervoor zorgen om te focussen op onder andere bijscholing of extra cursussen,  zoals een masterclass job crafting voor HR.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.