Logo
  • Nieuws
  • 3 maart 2011
  • Miranda Panse

Organisaties niet ingericht voor vrouwelijke topposities

De meeste organisatie zijn onvoldoende ingericht om vrouwen in topposities te krijgen. Maar liefst 67 procent van de onderzochte organisaties in Europa hebben geen eenduidige strategie of filosofie zodat vrouwen zich kunnen ontwikkelen om een toppositie te bemachtigen.

Beeld Organisaties niet ingericht voor vrouwelijke topposities

Dit blijkt uit onderzoek van Mercer. Het onderzoek is gehouden onder meer dan 450 bedrijven.”Bij veel organisaties ontbreekt een goed diversiteitsbeleid, terwijl dat wel nodig is,” aldus Jurgen van den Brink, Directeur Human Capital Benelux bij Mercer.

 

Diversiteit kan ervoor zorgen dat er betere besluitvorming plaatsvindt en het kan leiden tot meer creativiteit. Het beleid moet ook bestaan uit targets, maar ook uit ondersteunende maatregelen als identificeren, ontwikkelen, faciliteren en positioneren van talentvolle vrouwen.

Belemmeringen

Slechts een heel klein deel van de onderzochte organisaties is van mening dat de cultuur van de organisaties goed genoeg ontwikkeld is om vrouwen in topposities te ondersteunen. Bijna de helft heeft aangeven dat dit slechts gedeeltelijk het geval is.

 

Van den Brink: “Aan de ene kant vergrijst de wereld en wordt de traditionele visvijver van medewerkers kleiner. Net vanaf die andere oever zijn allerlei potentiëlen aan het watertrappelen, wachtend tot zij ook aan de slag kunnen. Daar moet je dan wel wat voor regelen.”

De grootste belemmeringen zijn volgens de respondenten:

1.      De balans tussen werk en privé (52 procent)

2.      Het gebrek aan ondersteuning van het topmanagement (43 procent)

3.      De welwillendheid om te verhuizen (27 procent)

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.