Logo
  • Nieuws
  • 27 maart 2014

Actief personeelsbeleid verhoogt prestaties in de publieke sector

Prestaties van publieke organisaties verbeteren door te investeren in medewerkers en lijnmanagers. Dit stelt bestuurskundige Brenda Vermeeren in haar proefschrift  HRM implementatie en prestaties in de publieke sector dat zij op 28 maart 2014 l verdedigt aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij baseert zich op onderzoek onder ruim 44.000 medewerkers en leidinggevenden uit de publieke sector.

Beeld Actief personeelsbeleid verhoogt prestaties in de publieke sector

In haar onderzoek laat Vermeeren zien dat het investeren in medewerkers door Human Resource Management (HRM) belangrijk is om de prestaties van publieke organisaties te beïnvloeden. Als medewerkers meer HRM-activiteiten ervaren, zoals opleidingsmogelijkheden en prestatiebeoordeling, zijn zij tevredener met hun werk. Dat draagt  over het algemeen positief bij aan de organisatieprestaties. In organisaties waarin medewerkers tevredener zijn met hun baan, zijn klanten tevredener met de dienstverlening van medewerkers. Met andere woorden, medewerkers spelen een belangrijke rol met het oog op het beïnvloeden van organisatieprestaties.

Lijnmanager

Uit het onderzoek blijkt echter dat de manier waarop  medewerkers het HRM-beleid ervaren in sterke mate afhankelijk is van hun lijnmanager. Traditioneel was de implementatie van HRM primair de verantwoordelijkheid van HR-professionals, al hebben lijnmanagers tot op zekere hoogte altijd een HR-verantwoordelijkheid gehad. Het blijkt dat lijnmanagers in toenemende mate HRM-taken dienen uit te voeren. Veel traditionele taken van de HR-afdeling zijn overgedragen aan lijnmanagers.

Leiderschapsstijl

Het onderzoek van Vermeeren laat zien dat de uitvoering van HRM-taken door de lijnmanager beïnvloed wordt door de leiderschapsstijl van deze leidinggevende. Zo laat haar onderzoek bijvoorbeeld zien dat lijnmanagers met een stimulerende leiderschapsstijl meer HRM-instrumenten gebruiken gericht op de ontwikkeling, motivatie en betrokkenheid van medewerkers dan lijnmanagers met een corrigerende leiderschapsstijl. Deze medewerkers zijn op hun beurt tevredener met hun werk en vervolgens worden de afdelings- en organisatieprestaties beter beoordeeld dan het geval is bij lijnmanagers met een corrigerende leiderschapsstijl. Dit geeft aan dat de lijnmanager een belangrijke rol vervult bij de implementatie van HRM - en daarmee voor de prestaties die geleverd worden.

Leergang: Leiderschap voor HR

De leergang HR Leiderschap van de Nyenrode Business Universiteit i.s.m. HR Academy omvat de eerste leergang in Nederland die integraal is gericht op het ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten voor HR-directeuren/managers. Leiderschapskwaliteiten die cruciaal zijn voor een succesvolle deelname aan het beleid van de organisatie. Meer info >

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.