Logo
  • Nieuws
  • 27 maart 2015
  • Mariel Hovemann

Vrouwenquotum top bedrijfsleven Duitsland een feit

Vanaf 1 januari 2016 moet 30 procent van de zetels in de raden van toezicht van 100 grote Duitse bedrijven worden bekleed door vrouwen. De Bondsraad in Duitsland heeft ingestemd met de betreffende wet.

Beeld Vrouwenquotum top bedrijfsleven Duitsland een feit

3.500 Andere ondernemingen moeten zelf doelstellingen formuleren voor het aandeel vrouwen in de bedrijfsleiding, de raden van commissarissen en hoge bestuurslagen.

Kritiek vrouwenquotum

In september vorig jaar gaf minister Jet Bussemaker bij de presentatie van een rapport over vrouwen in het bedrijfsleven aan niet tevreden te zijn maar niets te zien in een verplicht quotum. Bussemaker: "En als het niet beter gaat dan nu, met zo'n laag percentage van vrouwen in raad van commissarissen, dan moet je overwegen of er niet andere methode mogelijk zijn."

Net als in Nederland is niet iedereen het in Duitsland eens over een vrouwenquotum. Nicola Leibinger-Kammüller, lid van de raad van toezicht van Springer, Lufthansa en Siemens, vroeg zich af wie er nou een ‘Quotilde’ wilde zijn en vond een vrouwenquotum discriminerend voor vrouwen die op eigen kracht slaagden om naar de top te komen zo meldt NRC.

Het quotum geldt niet alleen voor het bedrijfsleven. Ook overheidsdiensten moeten er aan voldoen. Volgens Minister van vrouwenzaken Manuela Schwesig is de cultuurverandering hiermee in gang gezet. Als er geen vrouwen zijn voor de functie dan wordt die niet ingevuld.

Nederland streefcijfer

In Nederland zijn bedrijven verplicht meer vrouwen aan te nemen. De 30 procent is een streefcijfer. In het bedrijfsleven komen slechts weinig bedrijven hieraan. Schiphol en de Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) hebben wel al meer vrouwen aangenomen. Bij de toezichthouders, de commissarissen, gaat het nog het minst slecht. Van de 13 staatsdeelnemingen voldoen er 6 aan de doelstellingen van 30 procent. Ook de overheid lukt het niet om haar eigen beleid ook zelf toe te passen bleek in december vorig jaar uit een analyse van RTL Nieuws. Van de 13 staatsdeelnemingen hebben er slechts 3 genoeg vrouwen in het bestuur: Holland Casino, de Nederlandse Spoorwegen en de Nederlandse Waterschapsbank.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.