Logo
  • Nieuws
  • 16 april 2015
  • Mariel Hovemann
  • Bron: RVZ

‘Duurzame inzetbaarheid moet expliciet op de agenda staan’

In Nederland werken mensen door tot steeds hogere leeftijd. Gezondheid kan bijdragen aan langer doorwerken, als we maar vroeg genoeg beginnen met die zorg aldus De Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ). De RVZ heeft besloten te adviseren over doorwerken en gezondheid vanuit een levensloopperspectief.

Beeld ‘Duurzame inzetbaarheid moet expliciet op de agenda staan’

Oudere werknemers een stapje terug laten doen is een van de manieren om mensen langer gezond te laten doorwerken. Dat zegt RVZ-voorzitter Pauline Meurs in een gesprek met het FD. “We moeten af van het idee dat een carrière altijd in een rechte lijn omhoog dient te lopen. We moeten rekening houden met verschillende drukke fases in iemands leven.” Ze doet deze uitspraak naar aanleiding van het advies ‘Doorwerken en gezondheid’ dat de RVZ aan het kabinet heeft gegeven.

Volgens de Raad dient duurzame inzetbaarheid expliciet op de agenda te staan van overleg tussen werkgever, werknemer en ondersteunende zorgverleners. “Belangrijk daarbij is het kijken vanuit een levensloop. Met toenemende leeftijd neemt het risico toe op het verminderen van gezondheid en werkvermogen. Oudere werkenden lijden bijvoorbeeld vaker aan één of meer chronische aandoeningen. Met de jaren verandert de context, die het werkvermogen beïnvloedt. Denk bij jongere werkenden aan zorgen voor jonge kinderen en bij oudere werkenden aan het verlenen van mantelzorg.”

Verschillende belangen

Er bestaat niet één regisseur en belangen verschillen. De Raad signaleert deze spanning in het zorgstelsel. Voorzitter Pauline Meurs: “De een heeft belang bij langer doorwerken, de ander bij het verhogen van productiviteit. Het is naïef te denken dat betrokken partijen er samen wel uit komen. Om daadwerkelijk bij te dragen aan langer doorwerken is het nodig oog te hebben voor de uiteenlopende belangen en na te gaan welke oplossingen er mogelijk zijn.”

Instrumenten op maat

Instrumenten op maat kunnen helpen aldus de Raad. “Instrumenten die inzetbaarheid kunnen meten of die de duurzaamheid van inzetbaarheid kunnen verbeteren. Daarbij moet maatwerk zorgen voor aansluiting op individuele behoeften van werkenden en voor effectiviteit. Waaraan denkt de Raad? Bijvoorbeeld aan gerichte werkaanpassingen bij een verminderd werkvermogen. Of aan het meenemen van het belang van werken en werkhervatting in richtlijnen en in zorgplannen, waarmee patiënten met zorgverleners afspraken maken over kwaliteit van zorg.”

Zicht op interventies nodig voor passend beleid

Het valt de Raad op, dat er een aantal effectieve interventies bestaat om doorwerken te stimuleren. Zoals de interventie ‘activerende begeleiding en werkgerichte behandeling bij veelvoorkomende psychische klachten’. Deze interventies zijn echter niet speciaal bedoeld voor het langer doorwerken van oudere werkenden. Meer inzicht in effectiviteit en kosten van interventies die langer doorwerken bevorderen, helpt volgens de Raad een passend beleid te ontwerpen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.