Logo
  • Nieuws
  • 24 september 2014
  • Joyce Guldemond

Dutch Green Building Week succesvol van start gegaan

De officiële opening van de vierde editie van de Dutch Green Building week ging maandag 22 september van start. Tal van interessante sprekers gaven in de Eusebiuskerk hun visie op het thema van de week: Green Results.

Herman Kaiser, burgemeester van Arnhem, kwam het congres openen. Kaiser praatte met trots over zijn gemeente en de plaats van handeling van het congres. Bovendien staat het beste gebouw van Nederland in Arnhem: Rozet. Hij noemde in zijn toespraak ook het gebouw dat op de tweede plek komt, namelijk het Rijksmuseum.

Koppeling

Kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde toonde inspirerende beelden over de vernieuwingen in de wereld. Volgens hem is het belangrijk dat er een koppeling gelegd wordt tussen de oude en de nieuwe wereld. Het is niet per definitie zo dat het oude slechter is en het nieuwe beter. Juist door te kijken naar het verband tussen beide ontstaan nieuwe dingen en ideeën. Roosegaarde deed een poging om met een kinderlijke blik te kijken naar de wereld, wat verfrissende ideeën opleverde.

Duurzaamheid schoolgebouw

Leerlingen van de drie Gelderse basisscholen deden dit ook. Zij hebben onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van hun schoolgebouw, en mogelijke verbeteringen aangetoond. Onder leiding van Laurentien van Oranje van de Missing Chapter Foundation presenteerden zij tijdens het congres hun bevindingen aan verschillende besluitvormers en CEO's. Een punt van overeenstemming was bij de kinderen dat het inzamelen van afval leuker moet worden gemaakt en dat schoolpleinen groener kunnen. De CEO's waren enthousiast over hun ideeën.

Hightech-industrie en de agri-sector

Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, deelde met de bezoekers waar zij voor staan, namelijk: economische groei, ambitie en ondernemerschap. De Boer is naar eigen zeggen nog nooit zo enthousiast geweest over onze economie als op dit moment. Hij ziet onder andere veel mogelijkheden in de hightech-industrie en de agri-sector. Hij denkt dat deze sectoren in potentie kunnen verdubbelen als het aankomt op export. Ook ziet hij mogelijkheden in het verduurzamen van woningen. Er zijn in totaal 1,8 miljoen woningen die verduurzaamd moeten worden, wat per woning €40.000 aan kosten met zich mee brengt. In opdracht van de markt van zo'n 80 miljard euro kunnen 10 jaar lang maar liefst 18.000 werknemers aan de slag worden gehouden.

Masterclass Facilitair duurzaamheidsplan in één dag

Van facility managers wordt steeds meer een leidende rol gevraagd op het vlak van duurzaamheid. En specifiek energie en CO2. De masterclass ‘Facilitair duurzaamheidsplan in 1 dag’ geeft u de tools en handvatten om deze leidende rol te pakken. Het eindresultaat van de masterclass is een belangrijke aanzet voor de duurzaamheidsaanpak specifiek voor uw organisatie. Meer informatie...

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.