Logo
  • Nieuws
  • 20 juli 2010
  • Peter van den Hout

Vraag naar vakantiekrachten stijgt weer

In vergelijking met 2009 is er dit jaar een flinke stijging te zien in de vraag naar vakantiekrachten. Nu al zijn er drie keer zoveel plaatsingen gerealiseerd. Dat signaleert uitzendorganisatie Unique op haar website Vakantiewerk.nl.

Beeld Vraag naar vakantiekrachten stijgt weer

De stijging komt vooral tot uiting in het aantal administratieve banen. Ook de hoeveelheid  banen in de recreatie en horeca/catering is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast worden de aangeboden vakantiebanen diverser van aard; zo worden er meer functies aangemeld voor werk in het buitenland, bijvoorbeeld op campings.

 

“Er is al met al nog wel meer aanbod dan vraag naar vakantiekrachten,” stelt Jeannine Peek, algemeen directeur van Unique. “Om deze reden geven de werkzoekenden aan dat zij op zich alles willen aanpakken. Mochten ze het echter voor het zeggen hebben, dan willen zij het liefst een baan waarin zij zich kunnen ontwikkelen of een ‘leuke’ baan zoals in de recreatie.”

 

Zwartwerken?

Als u vakantiekrachten in dienst neemt is het natuurlijk wel de bedoeling dat u de afspraken met de vakantiewerker vastlegt in een arbeidscontract. Uit een onderzoek van CNV Jongeren is gebleken dat bijna de helft van de vakantiekrachten werkt zonder contract.

 

Bovendien werkten in het merendeel van deze gevallen de jongeren zwart. Niet alleen voor de vakantiekrachten een ongewenste situatie, maar ook voor u. Bij zwartwerken loopt u (en de illegale werknemer) het risico op hoge boetes (tot maximaal € 4.920), en zonder arbeidscontract kunnen er gemakkelijk conflicten ontstaan over de arbeidsvoorwaarden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.