Logo
  • Nieuws
  • 19 juli 2011
  • mr. Conny Fritse, Uilhoorn & Fritse Advocaten

Formulering inhoud beëindigingregeling luistert nauw

Volgens een werknemer moet zijn werkgever de pensioenpremie tot 65 jaar doorbetalen, de werkgever stelt dat die plicht eindigt bij 60 jaar. De rechter is van oordeel dat de beëindigingregeling onvoldoende helderheid biedt en dat de werknemer uit de formulering van de regeling noch uit de overige door de werkgever aangevoerde omstandigheden behoefde af te leiden dat een aanspraak tot 60 jaar bestond. De werkgever moet de pensioenpremie dan ook doorbetalen.

Beeld Formulering inhoud beëindigingregeling luistert nauw

De werknemer is in 1997 in dienst getreden bij California B.V. In 2001 heeft Struik B.V. de aandelen van California overgenomen. Tussen beide vennootschappen, de OR van California en de vakbonden is overeengekomen dat de werknemers als gevolg van de overname geen pensioenschade zouden lijden. De werknemer is in 2001 deelnemer geworden in de bij Struik geldende pensioenregeling van het bedrijfstakpensioenfonds van de Vleeswaren- en Snackindustrie, waaronder een exedentpensioenregeling. Op grond van een artikel van het pensioenreglement eindigt de deelname aan de pensioenregeling bij 60 jaar.

 

Berekening hoogte pensioen

In 2003 is door Struik aan de werknemer voorgerekend wat zijn pensioen is bij een 40-jarig dienstverband. Bij die berekening is uitgegaan van een premiebetaling door Struik voor zowel de pensioenregeling als de exedentregeling tot 65 jaar. In 2005 zijn de werknemer en Struik overeengekomen de arbeidsovereenkomst te beëindigen. De voorwaarden die gelden bij de beëindiging zijn vastgelegd in een brief met onder andere de volgende tekst: ‘Uw pensioen en execedentpremie zullen tot de leeftijd van 65 jaar jaarlijks door Struikfoods worden voldaan, rekening houdend met (eventuele) jaarlijkse CAO-stijgingen, zolang u nog in leven bent’.

 

Afwijking bestaande pensioenregeling

Naar het oordeel van de kantonrechter bestaat tot de pensioenrechten een diffuus beeld. Struik hanteerde een pensioenreglement dat de verplichting bevat pensioenpremie te betalen tot 60 jaar en de aan de werknemer verstrekte pensioenoverzichten sluiten daarbij aan. Anderzijds zou bij California een hoger bedrag aan pensioen zijn opgebouwd en door Struik is toegezegd dat werknemers geen pensioenschade zouden lijden. Daarbij sluit de door Struik in 2003 verstrekte berekening aan.

 

Afwijken mag

Volgens de kantonrechter staat het partijen vrij om in aanvulling op of in afwijking van bestaande regelingen afspraken te maken. Partijen hebben afspraken gemaakt over de beëindiging van het dienstverband en het pensioen en werknemer heeft, mede op grond daarvan, terecht de afspraak met California op een wijze mogen uitleggen die afwijkt van de bestaande pensioenregeling bij Struik.

 

Rechtbank Arnhem, sector kanton, 22 juni 2011, LJN BQ 9176

 

Formuleer afspraken voor een beëindiging van de arbeidsovereenkomst en het naderende pensioen zeer nauwkeurig en leg ze vast. Dit om een verschil van uitleg te voorkomen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.