Logo
  • Nieuws
  • 15 januari 2016
  • Mariel Hovemann
  • Bron: De Volkskrant

Werkgevers: uitkering bij ziekte moet worden versoberd

Werkgevers vinden de periode van loondoorbetaling bij ziekte te lang en de kosten te hoog. Door de uitkering bij ziekte te versoberen, wordt de uitgevallen werknemer gemotiveerd eerder weer aan het werk te gaan. Dit schrijven werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB Nederland en AWVN in hun jaarlijkse advies aan hun cao-onderhandelaars zo meldt de Volkskrant.

Beeld Werkgevers: uitkering bij ziekte moet worden versoberd

De loondoorbetaling bij ziekte beslaat wettelijk een periode van twee jaar waarin zieke werknemers een uitkering krijgen van 70 procent van het loon. In een kwart van de cao’s is deze uitkering echter hoger omdat in de betreffende cao extra afspraken zijn gemaakt.

Dit maakt de lobby voor versobering van de Ziektewet volgens de landelijke koepels ongeloofwaardig aldus de VK.

De vakcentrales FNV en CNV merken in de praktijk echter niet direct dat werkgevers de gemaakte afspraken willen veranderen. “Werkgevers weten dat medewerkers die in het tweede jaar nog ziek zijn, bijvoorbeeld kankerpatiënten, er niet de kantjes vanaf lopen,” zegt Mariëtte Patijn, coördinator arbeidsvoorwaarden van de FNV in de VK.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.