Logo
  • Nieuws
  • 7 juli 2014
  • Willem Dercksen

Veel werknemers ziek door werkdruk

Van de Nederlandse werknemers ervaart 23% een te hoge en 5% zelfs een veel te hoge werkdruk. Van de laatste groep meldt 44% zich wel eens ziek vanwege de ervaren werkdruk. Gegeven een gemiddelde verzuimduur van 24 dagen komt het verzuim ten gevolge van een (veel) te hoge werkdruk neer op bijna 3,5 miljoen werkdagen per jaar. Meer grip op werkdruk betekent dus meer grip op ziekteverzuim, zo leert  onderzoek van Integron waar deze cijfers uit voortkomen.

Beeld Veel werknemers ziek door werkdruk

Steeds meer werknemers ervaren een te hoge werkdruk. Gold dit in 2011 nog voor 21% van de werknemers, twee jaar later (2013) rapporteert 28% een te hoge werkdruk. In het onderwijs ervaart momenteel zelfs 44% van de werknemers een te hoge of veel te hoge werkdruk.

De organisatie van het werk vormt een sleutel om de (ervaren) werkdruk terug te dringen. Mogelijkheden hiertoe verschillen per sector. In het onderwijs en de sector zorg & welzijn vormt een verruiming van de tijd die werknemers voor hun taken ter beschikking hebben een aanknopingspunt. In de sector retail en groothandel bieden de afwisseling en vrijheid in het werk, evenals meer duidelijkheid over wat er van werknemers wordt verwacht, aanknopingspunten om de (ervaren) werkdruk te verminderen. In de bouw en de financiële dienstverlening kan de (ervaren) werkdruk juist beïnvloed worden door meer of een betere ondersteuning door naaste collega’s of direct leidinggevenden.

Voorkeuren medewerkers

Individuele werkwijzen en voorkeuren van medewerkers vormen een tweede sleutel tot het terugdringen van werkdruk. 39% van de werknemers die moeite hebben om aan te geven wat ze zelf wel of niet kunnen en een voorkeur hebben om belangrijke zaken zelf uit te voeren, rapporteert een te hoge werkdruk. Ook maakt 37% van de werknemers zich zorgen over hun toekomst in combinatie met de ambitie om het maximale uit de carrière te halen. Dit draagt bij aan een ervaren (veel) te hoge werkdruk.

Meer grip op ziekteverzuim?

Werkgevers en -nemers hebben steeds meer verantwoordelijkheden gekregen als het om het beheersen van ziekteverzuim gaat. Een verzuimende medewerker kost een werkgever handenvol geld en de nodige hoofdbrekens. Tijdens deze cursus ziekteverzuim leert u hoe u door adequaat in te grijpen de verzuimkosten binnen uw onderneming kunt beperken. Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.