Logo
  • Nieuws
  • 18 februari 2014
  • Antoine Hoop

‘Bedrijven sjoemelen met ziekteverzuim werknemers’

CNV Vakmensen adviseert daarom werknemers, die na langdurig ziekte weer aan de slag gaan, goed op te letten dat zij volledig beter worden gemeld. Dit kan via de werkgever of ‘met één telefoontje’ naar het UWV, aldus Remco Creanen, rechtshulpverlener CNV Vakmensen.

Dit advies is ontstaan omdat werkgevers hun medewerkers soms voor een klein percentage ziek melden in de personeelsadministratie. “Vaak zonder dat ze het door hebben,” zegt Creanen. Het gaat hiervolgens hem om een truc van de werkgever, die op deze manier sneller een ontslagprocedure kan starten. “Want zonder dat je het door hebt, loopt de teller van de ziektedagen door. Voor je het weet ben je ongemerkt twee jaar ziek en heb je een probleem.”

Arbo-artsen

Normaal gesproken betaalt een werkgever bij ziekte het salaris door. In dit geval voelt de werkgever zich daar niet aan gehouden. CNV roept de politiek dan ook op arbo-artsen te attenderen op werknemers die voor enkele procenten als ziek geregistreerd staan, zo meldt nu.nl.

Nieuwe Ziektewet

De Modernisering Ziektewet is een feit. Dit betekent ondermeer dat u als werkgever extra kosten kan verwachten voor de Ziektewet- en WGA-uitkering voor werknemers met een tijdelijk arbeidscontract. Welke (financiële) gevolgen heeft dit voor uw organisatie? Wat kunt u doen om kosten te beheersen en zelfs terug te dringen? Meer info>

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.