Logo
  • Nieuws
  • 10 september 2014

ABU pleit voor beperking loondoorbetaling bij ziekte

Werken moet voor werknemers én werkgevers weer lonend worden. De loondoorbetaling bij ziekte moet van twee jaar naar een half jaar worden teruggebracht. De Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) presenteert aan de vooravond van Prinsjesdag voorstellen voor een werkende arbeidsmarkt.

De aanpassing van wetgeving kan het werk voor werknemers weer lonend maken, waardoor het schakelen tussen (tijdelijk) uitzendwerk en een uitkering makkelijker wordt. Nu is dat te ingewikkeld. Men blijft met een uitkering zitten, omdat er te weinig financiële voordelen aan het aanvaarden van werk zit, aldus de ABU.

Duur loondoorbetaling terugbrengen

De kosten van arbeid in Nederland zijn volgens de uitzendbond zo hoog dat het een rem zet op het aannemen van personeel. Vooral de financiële risico’s voor ziekte en arbeidsongeschiktheid zijn doorgeschoten en hebben geleid tot negatieve effecten voor de arbeidsmarkt: meer risicoselectie door werkgevers, terughoudendheid om werknemers aan te nemen en een vlucht naar vormen van slechte flex.

De bond dringt aan op het terugbrengen van de loondoorbetaling bij ziekte van twee naar een half jaar en de schadelast van de WGA (Wet gedeeltelijk arbeidsgeschiktheid) van tien jaar te beperken. Nederland is het enige land ter wereld met zo’n lange loondoorbetaling.

Uitzendbranche belast door te hoge premies

Voor veel mensen is uitzendwerk de manier om aan werk te komen. Tegelijkertijd wordt de uitzendbranche veel belast met hoge premies als de WGA en WW. De bond pleit voor een gemiddelde WGA- en WW-premie voor alle sectoren waarin uitzendkrachten werken.

Nieuw contractneutraal sociaal stelsel?

“De arbeidsmarkt zal de komende jaren verder flexibiliseren. Dat vraagt ook dat wij gaan nadenken over een sociaal stelsel dat toegang en zekerheid biedt aan alle werkenden, vast en flex en past bij de toekomstige arbeidsmarkt. De ABU roept het kabinet op om te komen tot een verkenning van zo’n nieuw contractneutraal sociaal stelsel”, aldus Jurriën Koops, directeur van de ABU. 

Een aantal aanbevelingen:

1. Sla niet de weg in van verdere premiedifferentiatie voor de WW. Het is schadelijk voor de arbeidsmarkt en raakt vooral kwetsbare groepen.
2. Breng de loondoorbetaling bij ziekte terug naar een half jaar en beperk de WGA-schadelast van tien jaar bij arbeidsongeschiktheid.
3. Reduceer de onevenredige lastenverzwaring voor de uitzendbranche door WGA- en WW-premies te baseren op de gemiddelde premie van álle sectoren waarin uitzendkrachten werkzaam zijn.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.