Logo
  • Nieuws
  • 27 maart 2015
  • Hilal Dilmac
  • Bron: Robert Half

Werven ongeschikte medewerker zorgt voor hinder hele bedrijf

Maar liefst 78 procent van de Nederlandse HR-managers geeft aan eerder medewerkers te hebben aangenomen die achteraf ongeschikt bleken te zijn. HR-managers stellen ook vast dat gemiddeld 10 procent van het personeelsverloop het gevolg is van een verkeerde werving. Dat blijkt uit onderzoek van Robert Half onder 200 HR-managers.

Het werven van een ongeschikte medewerker heeft niet alleen invloed op de HR-manager maar op het hele bedrijf. Collega’s, de afdeling, het management, de organisatie als geheel en zelfs klanten ondervinden hier last van. Bijna de helft van de HR-managers geeft aan dat productiviteitsverlies het voornaamste gevolg is van een verkeerde wervingsbeslissing.

Extra kosten en onrust

Drie op de tien HR-managers zijn van mening dat het vooral extra kosten tot gevolg heeft. Zoals kosten die verbonden zijn aan het opstarten van een nieuw wervingsproces, het salaris van de medewerker dat niet in verhouding was met de prestaties, opleidingskosten en tijd die collega’s en leidinggevenden besteed hebben aan het inwerken. Daarnaast zegt 15 procent dat ongeschikte medewerkers vooral zorgen voor onrust binnen het team.

Waarschuwingssignalen

Bedrijven hebben er baat bij om snel te reageren als een ongeschikte medewerker is aangenomen. Aan de hand van waarschuwingssignalen kan er op korte termijn worden opgemaakt of de medewerker toch ongeschikt blijkt te zijn. Hoe sneller bedrijven hier op de hoogte van zijn, hoe sneller ze met passende maatregelen kunnen komen.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.