Logo
  • Blog
  • 28 februari 2024

Checklist arbeidsmarktdiscriminatie: breng risico's op discriminatie in het sollicitatieproces in kaart

Op 27 februari vond in de Eerste Kamer de plenaire behandeling plaats van het wetsvoorstel toezicht discriminatievrije werving en selectie dat ten doel heeft om discriminatie in sollicitatieprocedures te bestrijden. Het gaat dan met name om discriminatie, bewust of onbewust, van mensen met een migratieachtergrond en ouderen. Het wetsvoorstel wijzigt daartoe de Arbowet en de Waadi. 

De Nederlandse Arbeidsinspectie krijgt de bevoegdheid toe te zien op de aanwezigheid van discriminatievrij wervings- en selectiebeleid. De werkgever moet zich er bij de inschakeling van derden voor de werving en selectie aantoonbaar van vergewissen dat die derde beschikt over een dergelijk beleid (artikel 2b Arbowet). Bij algemene maatregel van bestuur kan worden bepaald dat de verplichting ook geldt voor het verlenen van opdrachten aan zelfstandigen (artikel 2c Arbowet). Gaat de Nederlandse Arbeidsinspectie tot boeteoplegging over dan kan die boete ook openbaar worden gemaakt (artikel 29c Arbeidsomstandighedenwet).

De Kamer stemt dinsdag 5 maart over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Checklist arbeidsmarktdiscriminatie

De Arbeidsinspectie heeft begin 2023 een checklist arbeidsmarktdiscriminatie uitgebracht. Met de checklist van de Arbeidsinspectie is het mogelijk de risico's op discriminatie in het recruitmentproces in kaart brengen. Ook zijn er handvatten hoe deze risico's te voorkomen.

Dit artikel en andere waardevolle content in je inbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief HR Praktijk Signaal

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.