Logo
  • Nieuws
  • 24 juli 2012
  • Lianne Bouman

Wettelijke ins & outs kopietje paspoort

Huurt u weleens een auto? Wist u dat autoverhuurbedrijven slechts ‘tijdelijk’ (totdat u de auto weer inlevert) een kopie van uw identiteitsbewijs in hun bezit mogen hebben en dat uw foto en BSN-nummer afgeschermd moeten worden? U vindt deze informatie in de recentelijk door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) gepubliceerde richtlijnen voor ‘kopietje paspoort’.

Beeld Wettelijke ins & outs kopietje paspoort

Met ‘kopietje paspoort’ wil het CPB zowel consumenten als bedrijven bewust maken van de privacywetgeving.

 

Bedrijven mogen in sommige gevallen wel vragen om legitimatie, maar een kopie maken is in de meeste gevallen verboden. Volgens het CBP kan een kopietje of een scan bijvoorbeeld leiden tot identiteitsfraude, waar mensen jarenlang financiële en maatschappelijke schade van kunnen ondervinden.

 

Voorbeelden

In de richtlijnen geeft het CBP een aantal voorbeelden van situaties waarin bedrijven geen kopie mogen maken van de identiteitsbewijzen. Zo mag een telecomaanbieder wel vragen om legitimatie om een kredietwaardigheidsonderzoek te kunnen doen. Zo nodig kan de ondernemer de aard van het identiteitsdocument en het documentnummer noteren, maar het maken van een kopie of een scan is niet toegestaan, zo staat er te lezen.

In bepaalde gevallen geldt er een uitzondering, bijvoorbeeld bij het openen van een bankrekening of bij het registreren van werknemers bij een bedrijf.

 

Let op

Een kopie maken van een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart is, op enkele uitzonderingen na, bij wet verboden. Bedrijven en organisaties in de private sector kunnen in de meeste gevallen voor legitimatie volstaan met de vraag aan klanten om hun paspoort of ander identiteitsdocument te tonen.

 

Tip

Richtsnoeren voor het gebruik van een ‘kopietje paspoort’.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.