Logo
  • Nieuws
  • 26 oktober 2015
  • Jesper van Wijk
  • Bron: NRC carrière

Temperatuur beïnvloedt productiviteit al vanaf 12 graden

De stijgende temperaturen hebben ook effecten op economisch gebied. De productiviteit van mensen daalt namelijk als het jaargemiddelde boven de 12 graden uitkomt blijkt uit onderzoek van de Stanford Universiteit, recent gepubliceerd op de wetenschappelijke website Nature zo meldt NRC carrière.

De onderzoekers hebben economische en klimatologische omstandigheden bekeken in 166 landen. Uit het onderzoek blijkt dat wanneer de temperatuur stijgt de productiviteit toeneemt tot aan het gemiddelde van 12 graden. Boven het gemiddelde van 12 graden daalde de productiviteit.

Arme landen

Vooral arme landen met een warm klimaat lijken te lijden onder de klimaatsveranderingen volgens de onderzoekers. De verwachting is dat de productiviteit daar het meest zal dalen door stijgende temperaturen.

Nederland

In Nederland is de gemiddelde temperatuur 10.13 graden. Dit gemiddelde ligt vlak bij de ideale temperatuur van 12 graden, daardoor heeft Nederland weinig last van de economische effecten van een hoge temperatuur aldus NRC.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.