Logo
  • Nieuws
  • 18 november 2015
  • Bron: CBS

Een op de zeven werknemers heeft burn-outklachten

Een op de zeven werknemers in Nederland had in 2014 last van burn-outklachten. Binnen het onderwijs waren de meeste klachten te vinden. Ruim 20 procent van de werknemers die klachten heeft bevindt zich binnen het onderwijs. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS en TNO.

Onder burn-out klachten kan gedacht worden aan gevoelens van leegte na een werkdag en emotioneel uitgeput raken van werkzaamheden. In het onderwijs is de hoogte van het percentage te wijten aan de hoge werklast en de hoogte van de emotionele betrokkenheid binnen deze sector.

Verder blijkt uit het onderzoek dat 9,9 procent van de werknemers binnen de landbouw, bosbouw en visserij aangeeft last te hebben van burn-out klachten.

Leeftijdsverschillen gering

Er lijken bijna geen verschillen tussen bestaan tussen burn-outklachten binnen bepaalde leeftijdsgroepen. Bij werknemers van 25 tot 65 jaar komen burn-outklachten in alle leeftijden vrijwel even vaak voor.

Binnen de leeftijdsgroepen 15 tot 25 jaar en 65 tot 75 jaar liggen de percentages veel lager dan in de andere leeftijdsgroepen. Dit komt waarschijnlijk omdat deze leeftijdsgroepen vaak deeltijd werken, met pensioen zijn of nog een opleiding volgen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.