Logo
  • Nieuws
  • 31 maart 2014
  • Antoine Hoop

Nederlander leert liever online dan klassikaal

Online leren boekt een flinke progressie ten opzichte van klassikaal. Ook blended learning, een combinatie van online leren en contactonderwijs wint aan populariteit. Verwacht wordt dat deze leermethoden op lange termijn het klassikale verdringen. Dat blijkt uit onderzoek door Markteffect in opdracht van GoodHabitz.

Terwijl 87 procent van de respondenten aangeeft voorheen klassikaal te leren, zegt slechts 34 procent dit nog steeds de prettigste leermethode te vinden. Een minderheid van 23 procent ziet in klassikaal leren de toekomst. Ook is bij het leren in de praktijk sprake van een daling. Zo leerde voorheen 65 procent in de praktijk, nu is dit 57procent en 50 procent verwacht dit nog te gaan doen. Volgens Edgar de Beule, directeur van Markteffect verdringen digitale vormen van leren ook in de opleidingswereld de traditionele vormen. Hoewel de uitkomsten zijn vermoedens bevestigen, zegt de Beule enorm verbaasd te zijn over de snelheid waarmee de interesse in klassikale opleidingen afneemt.

Online heeft de toekomst

De onderzoeksresultaten tonen aan dat online leren in de lift zit. 23 procent van de ondervraagden leerde in het verleden online. Voor 37 procent is het op dit moment de meest prettige manier van leren. Volgens 50 procent heeft online leren de toekomst.  Ook blended learning wint aan populariteit, getuige de cijfers: 14 procent (verleden), 33 procent (heden) en 35 procent (toekomst).

Training en Opleiden

Personeelskosten zijn vaak de grootste kostenpot voor werkgevers. Onderdeel van deze kosten zijn opleidingskosten. De overheid hecht waarde aan scholing en stimuleert u met subsidies om opleidingen aan uw werknemers aan te bieden. Meer info>

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.