Logo
  • Nieuws
  • 21 mei 2014
  • Lianne Bouman

Ken de wettelijke regels vakantiebijdrage

Elke werknemer heeft recht op vakantiebijslag. Het maakt daarbij niet uit of de werknemer een vast of tijdelijk dienstverband heeft. Dit artikel zet de wettelijke regels voor de vakantiebijslag op een rij.

Beeld Ken de wettelijke regels vakantiebijdrage

De regels rondom de vakantiebijslag zijn vastgelegd in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag. (WMM). De vakantiebijdrage wordt opgebouwd tussen 1 juni van het ene jaar en 31 mei van het volgende jaar.

Hoogte en berekening

De vakantiebijslag moet minimaal 8 procent van het brutoloon bedragen. U berekent de vakantiebijslag over het loon dat de werknemer heeft verdiend. Onder het brutoloon vallen ook provisie (beloning voor verleende diensten), prestatietoeslagen, gevarengeld en tegemoetkomingen in de hypotheek. Andere betalingen tellen daarin niet mee. Bijvoorbeeld overwerk, winstuitkering en eindejaarsuitkering.

Let op: Als een deeltijdwerknemer meer uren maakt dan in zijn contract zijn opgenomen, wordt daarbij vakantiegeld opgebouwd. Dit kan bijvoorbeeld spelen bij een nulurencontract. Als een fulltimer  overwerkt, bouwt hij geen extra vakantiegeld op.

Let op: In uw cao kunnen andere afspraken staan. Als werknemers meer dan drie keer minimumloon verdienen, kunnen er in het arbeidscontract afspraken worden gemaakt over minder vakantiegeld. De werknemer krijgt wel ten minste 8 procent van drie keer het minimumloon.

Loonheffingen IB

De vakantiebijdrage moet worden gezien als loon. Dus moeten hierover loonheffingen worden afgedragen. Bovendien moet de werknemer rekening houden dat hij over de vakantiebijdrage zwaarder in de inkomstenbelasting wordt belast.

Uitbetaling

U moet de vakantiebijslag minstens één keer per jaar uitbetalen, meestal in mei. U mag de vakantiebijdrage ook in termijnen uitbetalen (bij het salaris). Dit moet dan wel in de arbeidsovereenkomst of cao geregeld zijn. Bovendien moet dit apart op de loonstrook worden vermeld.

Let op: Bij te late uitbetaling van de vakantiebijdrage kan de werknemer een verhoging van 50 procent bedingen.

Vakantiebijdrage en vakantiegeld

Vakantiebijdrage is iets anders dan vakantiegeld. Deze begrippen worden nogal eens door elkaar gehaald. Vakantiegeld is loon dat wordt doorbetaald gedurende de vakantie van de werknemer. Vakantiebijslag kan begrepen zijn in de vakantiebonnen die werknemers krijgen, waarmee zij zowel hun recht op vakantiegeld als vakantiebijslag te gelden kunnen maken.

Werknemer treedt uit dienst

Als u en uw werknemer afscheid van elkaar nemen, moet u hem het opgebouwde vakantiegeld meteen uitbetalen.

Nota bene

Arbeidskrachten die u tijdelijk inleent hebben ook recht op de vakantiebijdrage (en vakantiedagen). Als de ingeleende kracht geen gebruikmaakt van de vakantiedagen, dan heeft hij recht op uitbetaling van 13,33 vakantie-uren per volledig gewerkte maand.

Rapport Vakantie en verlof

Met dit HR rapport beschikt u over de ultieme handleiding om aan de slag te kunnen met:

  1.     Vakantiedagen opbouwen, opnemen, uitbetalen en afkopen
  2.     Vakantie en ziekte
  3.     Huidige vakantiewetgeving
  4.     Verlof loopbaanonderbreking
  5.     Roostervrij verlof, bijzondere feestdagen en kopen en verkopen verlofrechten
  6.     Onbetaald verlof
  7.     Vakantiewerkers
  8.     Wet arbeid en zorg (WAZO) en zwangerschaps- en bevallingsverlof

Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.