Logo
  • Nieuws
  • 26 mei 2014
  • Lianne Bouman

Ken de driemaandstermijn van de 30%-regeling

Een van de voorwaarden voor de toepassing van de 30%-regeling die u ter harte moet nemen is, dat als een ingekomen werknemer van baan verandert binnen de looptijd van de regeling (acht jaar), dat binnen drie maanden dient plaats te vinden. Dit blijkt nog eens uit een uitspraak van de Hoge Raad.

Beeld Ken de driemaandstermijn van de 30%-regeling

De 30%-regeling mag bij meerdere dienstbetrekkingen worden toegepast; er moet dan wel sprake zijn van  opvolgende dienstbetrekkingen.

Casus

De zaak betreft een werknemer met de Belgische nationaliteit en woonachtig in zijn vaderland. Op 15 april 2001 ging hij werken bij een in Nederland gevestigde werkgever. Voor deze dienstbetrekking heeft de werknemer met zijn werkgever een verzoek om toepassing van de 30%-regeling ingediend. De 30%-regeling is door de Belastingdienst afgegeven voor de periode 1 april 2001 tot en met 31 maart 2011. Op 1 april 2009 is de werknemer uit dienst getreden en werd hij benoemd als lid van de raad van commissarissen van een in Nederland gevestigde vennootschap. Ook voor deze dienstbetrekking is de 30%-regeling aangevraagd en afgegeven voor de periode 1 april 2009 tot en met 31 maart 2011. Per 29 juni 2010 heeft de betreffende werknemer naast dit commissariaat een andere commissariaat aanvaard bij een andere vennootschap. Ook voor dit commissariaat is de 30%-regeling aangevraagd. De Belastingdienst heeft de aanvraag echter niet gehonoreerd.

Driemaandstermijn

Een terechte afwijzing oordeelde de Hoge Raad. De Raad verwees hiervoor naar  de toelichting bij de driemaandstermijn die geldt indien de werknemer in dienst treedt bij een nieuwe werkgever: "In de slotzinsnede van het eerste lid is bepaald dat een verzoek om voortzetting van de bewijsregel niet kan worden gedaan indien een werknemer er langer dan drie maanden over heeft gedaan een nieuwe dienstbetrekking te vinden. De reden hiervoor is dat de deskundigheid van de ingekomen werknemer dan kennelijk minder schaars is, zodat hij niet meer voor toepassing van de bewijsregel kwalificeert, terwijl
in dat geval ten aanzien van de nieuwe werkgever de werknemer niet meer wezenlijk als ingekomen kan worden beschouwd."

Nota bene

Naast de driemaandstermijn bepaalt de wet bovendien dat als een ingekomen werknemer gedurende de looptijd van de 30%-regeling een nieuwe dienstbetrekking aanvaardt, de 30%-regeling onder bepaalde voorwaarden van toepassing blijft voor de resterende looptijd:
• Werknemer en nieuwe werkgever moeten een verzoek om voortzetting van de 30%-regeling bij de Belastingdienst indienen;
• Nieuwe werkgever maakt aannemelijk dat de werknemer kan worden aangemerkt als een ingekomen werknemer.

Wet Werk en Zekerheid, Modernisering ziektewet en Ontslag bij ziekte

Summer Roadshows Arbeidsrecht: Alles wat u als HR moet weten!

Als HR-professional bent u hét aanspreekpunt binnen uw organisatie/instelling voor vragen van management en medewerkers. Er staan veel veranderingen op stapel zoals Wet Werk en Zekerheid, modernisering ziektewet, wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters en complexe situaties als ontslag bij ziekte of loondoorbetaling bij ziekte. Meer informatie en inschrijven

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.