Logo
  • Nieuws
  • 16 april 2014
  • Lianne Bouman

Besluit sociale verzekeringen buitenland geactualiseerd

Als een werknemer onder het sociaalverzekeringsstelsel van een ander land valt, moet het belastbare loon naar Nederlandse fiscale maatstaven worden berekend. Hoe u dat kunt berekenen staat in het op 7 april j.l. gepubliceerde, geactualiseerd besluit van 7 april 2009.

Beeld Besluit sociale verzekeringen buitenland geactualiseerd

Aanleiding voor de actualisering van dit besluit is de per 1 januari 2013 in werking getreden Wet Uniformering Loonbegrip (WUL). Vanaf die datum bent u een inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) verschuldigd (werkgeversheffing) en is de bijdrage niet, zoals voorheen, belast bij de werknemer. De belaste vergoeding die zij van u ontvingen, is komen te vervallen.

In het besluit over de wijze van berekenen van het belastbare inkomen naar Nederlandse maatstaven van een werknemer die onder het sociale zekerheidsstelsel van een ander land valt, is bepaald dat nu ook de premie die u (de werkgever) betaalt voor een buitenlandse ziektekostenverzekering niet langer moet worden belast.

Sociaal verzekerd in het buitenland

Zodra een werknemer sociaal verzekerd is in het buitenland, moet u beoordelen of de buitenlandse wettelijke ziektekostenverzekering naar aard en strekking overeenkomt met de Nederlandse basisverzekering van de Zvw. Als u een zelfstandige verplichting hebt om bij te dragen aan de buitenlandse wettelijke ziektekostenregeling van de werknemer, is deze werkgeversbijdrage vanaf 2013 niet belast. Vanaf het moment dat u de werknemer echter een vergoeding geeft voor de buitenlandse wettelijke ziektekostenregeling die vergelijkbaar is met de basisverzekering van de Zvw, dan is deze vergoeding wel belast.

Let op

De werknemersbijdrage is niet aftrekbaar voor de Nederlandse loon- en inkomstenbelasting.

België

Als uw werknemer in België is verzekerd, helpt het besluit u hoe u de Belgische RSZ-premie en de BBSZ-premie fiscaal in Nederland moet behandelen:

  1. 73% van de RSZ-premie en van de BBSZ-premie kunt u in mindering brengen op het loon;
  2. 27% van de RSZ-premie en de BBSZ-premie is niet aftrekbaar, omdat dit de premie voor geneeskundige verzorging betreft.

Tip

U kunt de wijziging met terugwerkende kracht toepassen over de beloning over 2013.

Duitsland

Als uw werknemer in Duitsland sociaal verzekerd is, leidt het nieuwe besluit tot een beperkte wijziging in de fiscale behandeling van de premie voor de ‘Unfallversicherung’. Deze verzekering kent alleen een werkgeversbijdrage, die is vrijgesteld. Voorheen was 50 procent van de werkgeversbijdrage belast.

Luxemburg

Het besluit heeft geen gevolgen voor uw werknemer, die in Luxemburg werkt. De fiscale behandeling van de Luxemburgse premies blijft ongewijzigd.

Overige landen

Het besluit beperkt zich tot bovengenoemde drie landen. Voor werknemers, die in een ander land sociaal verzekerd zijn, moet het besluit van 26 oktober 2011 worden geactualiseerd.

Seminar: Wet Modern Migratiebeleid en Wet Arbeid Vreemdelingen

De praktijk leert dat de procedures voor het legaal in Nederland kunnen werken en wonen voor buitenlandse werknemers en hun werkgevers complex zijn. Daarom krijgt u in dit seminar uitgebreide informatie over het toepassen van de wet modern migratiebeleid en de wet arbeid vreemdelingen. Meer info >

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.