Logo
  • Nieuws
  • 22 september 2014
  • Lianne Bouman

80 procent-regeling levenslooptegoed herleeft in 2015

Werkgevers met werknemers met een levenslooptegoed, mogen dit tegoed in 2015 deels onbelast uitbetalen. Dit blijkt uit het op Prinsjesdag gepresenteerde Belastingplan 2015.

Voorwaarde is dat de werknemers dan wel hun volledige tegoed in één keer opnemen. Deze 80 procentregeling bij opname van levenslooptegoed gold ook al in 2013.

Sinds 1 januari 2012 is de levensloopregeling alleen nog beschikbaar voor bestaande deelnemers. Zij mogen hun levenslooptegoed ook aanwenden voor andere zaken dan het financieren van verlof. Zo mogen zij het tegoed gebruiken om een deel van hun hypotheek af te lossen.

80 procent-regeling geldt opnieuw in 2015

In het jaar 2013 hoefde de opname van levenslooptegoed niet in alle gevallen volledig belast te worden. Als de werknemer zijn volledige levenslooptegoed in één keer opnam, mocht de werkgever 20 procent van het opgenomen tegoed onbelast uitbetalen. Over de rest moest de werkgever  gewoon loonheffingen berekenen. Uit het Belastingplan 2015 blijkt nu dat deze zogenoemde 80 procent-regeling opnieuw geldt in 2015.

Werkgevers mogen dus volgend jaar 20 procent van het opgenomen levenslooptegoed onbelast uitbetalen als de werknemer zijn volledige tegoed in één keer opneemt. Hieraan is wel een maximum verbonden. De 80%-regeling zal in 2015 ten hoogste gelden voor het tegoed inclusief rente dat op 31 december 2013 in de levensloopspaarpot zat. Deze datum is gekozen om te voorkomen dat werknemers nog snel wat levenslooptegoed opbouwen en het volgend jaar weer deels onbelast laten uitbetalen.

Belastingplan 2015

Lees in dit Belastingplan 2015 voor HR met welke prioriteiten u rekening moet gaan houden zoals:

  • werkkostenregeling (WKR)
  • bijtelling en auto van de zaak

Meer informatie en downloaden

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.