Logo
  • Nieuws
  • 8 april 2015
  • Peter van den Hout

HR-analytics: Verborgen schat achter personeelsdata

Honderden miljoenen euro’s investeerden organisaties decennia lang in business-software en personeelsinformatie. Deze groeiende schat aan waardevolle data, steeds vaker ook big data, benutten zij nu maar deels. Het boek ‘HR-analytics: Waarde creëren met datagedreven HR-beleid’ beschrijft op toegankelijke wijze een gestructureerde aanpak die daar verandering in brengt.

Beeld HR-analytics: Verborgen schat achter personeelsdata

In welke sollicitant schuilt een talent? Bij welke functies doet zich de grootste kans op langdurig verzuim voor? Van welke medewerkers wordt de klant nu écht tevreden? Hoe kunnen big data helpen inzicht te krijgen in medewerkers en organisatie? Auteurs Toine Al en Irma Doze beschrijven hoe HR-analytics hier antwoord op geeft. En hoe dit bijdraagt aan de kwaliteit van de besluitvorming, prestatiemanagement, talentontwikkeling, duurzame inzetbaarheid, recruitment en verhoging van de  klanttevredenheid.

HR-analytics: Leggen van verbanden en voorspellen

“In veel organisaties is HR momenteel vooral bezig met rapporteren en meten en niet met het leggen van verbanden en voorspellen,” aldus Doze. “Het denken in data om een business-case te bouwen moet nog verder worden ontwikkeld. HR-analytics is daarbij een krachtig hulpmiddel, toepasbaar op alle HR-domeinen – van recruitment tot talentmanagement.”

“Er zijn nu veel meer mogelijkheden om al die in de afgelopen jaren verzamelde data om te zetten in rendement voor de organisatie,” zegt Al. “We hebben het dan over het vergroten van de impact van medewerkersgedrag op de bedrijfsresultaten en bijvoorbeeld de klanttevredenheid. Dat is de schat die achter die data verborgen ligt.”

Performance verbeteren

'HR-analytics: Waarde creëren met datagedreven HR-beleid' laat zien hoe je met deze data waarde creëert voor de organisatie met behulp van HR-analytics door:
· voor HR relevante businessvragen te (helpen) formuleren;
· alle beschikbare data – inclusief big data - te gebruiken om patronen en verbanden in de organisatie zichtbaar te maken;
· prognoses te doen over trends, risico’s en kansen;
· voorspellende modellen te ontwikkelen.

Deze datagedreven aanpak stelt HR nog beter in staat het werkplezier, de ontwikkeling en de prestaties van de medewerkers te verhogen en de performance van de organisatie te verbeteren. Het boek is daarmee relevant voor HR-managers, -directeuren, -analisten en -businesspartners, maar ook voor Businessanalisten, controllers en algemene managers.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.