Logo
  • Blog
  • 25 maart 2016

Doe jij ook alles mobiel?

Wat doet de snelle invoering van high tech-oplossingen nu precies met de verwachtingen van werknemers?

De pc kan wel een stofdoek gebruiken. Maar de iPad is thuis altijd onder handbereik en zoals 'iedereen' ga ik nooit op weg zonder telefoon. Want daarmee doe je toch 'alles'? Gesprekken voeren (steeds minder) en opnemen (soms), WhatsAppen met collega’s en vrienden, foto’s nemen en verspreiden via social media, reageren op andermans uitingen en natuurlijk ook mail lezen en beantwoorden. Alleen als er een stuk geschreven moet worden komt de laptop uit de tas. En dat kan dan op kantoor, thuis of in afwachting van het oplossen van de files op een terrasje zijn. Liefst met Wi-Fi natuurlijk. Maar mocht dat niet lukken dan brengt de hotspot van - alweer! – mijn telefoon uitkomst.

Werken waar je wil

Kantoor is voor mij vooral de plaats geworden waar ik collega’s tref. Veel van mijn werk kan ik ‘overal’ doen en dat geldt voor steeds meer werknemers in de zakelijke dienstverlening. Technologie heeft in die sector, maar ook in de gezondheidszorg en bij de overheid, de manier waarop we werken behoorlijk veranderd. Het ADP Research Institute nam de snelle invoering van high tech-oplossingen als uitgangspunt om te onderzoeken wat dit nu precies doet met de verwachtingen van werknemers. Het resultaat lees je in het interessante rapport Hoe werk verandert.

Het rapport biedt veel interessants en behandelt ook culturele factoren, zoals bijvoorbeeld de vrij universele wens van werknemers (89 procent) om zinvol en invloedrijk werk te doen. Als intensieve ‘gebruiker’ ben ik bij eerste lezing echter vooral gefascineerd door de impact van mobiele technologie. Wat vinden werknemers van al die nieuwe ontwikkelingen en wat zijn de verschillen tussen ‘ons’ Europa en andere onderzochte regio’s als Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Azië-Pacific?

Werken om te leven?

Mobiele technologie wordt in de meeste Europese landen volledig omarmd. Frankrijk loopt voorop met data warehousing en Big Data-analyse. Hhet Verenigd Koninkrijk is leidend op het gebied van social media. Maar opvallend genoeg zijn we in Europa minder enthousiast dan in andere regio’s over de mogelijkheid om al ons werk vanaf een mobiel apparaat te verrichten. We zien de voordelen maar tegelijk maken we ons zorgen over het verdwijnen van de scheidslijn tussen werk en privé: wat doet dit allemaal met onze cultuur van ‘werken om te leven’?

Steeds meer lege kantoren

Ongeacht wat we ervan vinden: mobiele technologie wordt steeds prominenter en cloud computing laat zich niet terugdraaien. Daardoor verdwijnen volumineuze servers en komt veel ruimte vrij. Want wie maar een paar dagen per week op kantoor is, kan best zijn werkplek met een collega delen. Het is de hoogste tijd om ons af te vragen wat we gaan doen met al die kantoorruimte die hierdoor overbodig wordt. Suggesties als studentenwoningen, creative hotspots, tijdelijke opvang voor vluchtelingen zijn allemaal al genoemd.

Groei én zorgen

Als Europeanen zijn we vooral bezorgd om het verdwijnen van werkgelegenheid. Veel repeterend werk zal door robots en automatisering worden overgenomen, zo verwachten we. Hoe krijgen we de mensen die dit treft weer aan het werk?

Elders op de wereld maakt men zich ook wel zorgen over het ‘wegautomatiseren’ van werkgelegenheid. Maar in Azië-Pacific is groei veel prominenter en zijn de werknemers overwegend jong. Ze kunnen uitstekend overweg met high tech-oplossingen ( in Singapore heeft iedereen een smartphone) en zien daarvan veel positieve effecten voor zichzelf en hun baan.

Mobiele ontwikkeling

Voor het onderzoek zijn geen werknemers in Afrika ondervraagd. Maar eigenlijk is er ook geen onderzoek nodig om te weten dat Afrikanen in vrijwel alle gevallen positief zullen staan ten opzichte van mobiele technologie. Op de werkvloer maar eigenlijk overal.

Waar in de ontwikkelde landen wordt voortgebouwd op een bestaande structuur, betekent een mobiele telefoon in bijvoorbeeld Ghana dat gewone mensen voor het eerst toegang hebben tot bancaire diensten. Je kunt een rekening openen, geld ontvangen en hebt - zonder kantoor of fysieke infrastructuur – toegang tot een zakelijk en cultureel netwerk. Alles met het mobieltje, dat hier dus een culturele en economische kloof dicht. Over grote veranderingen gesproken!

De impact van (mobiele) technologie op leven en werken in de regio’s die in The Evolution of Work worden besproken lijkt in vergelijking daarmee minder groot. Lees je echter verder over de ontwikkelingen we in de nabije toekomst kunnen verwachten, dan blijft er maar heel weinig zoals het was.

Meer weten? Download The Evolution of Work. Natuurlijk kan dat ook op uw mobiel!

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.