Logo
  • Nieuws
  • 29 oktober 2014
  • Lianne Bouman

Support bijtellingsplannen Wiebes van CDA en D66

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën staat niet helemaal alleen wat betreft zijn plan om de fiscale bijtelling van leaseauto's te verhogen. CDA en D66 steunen hem in zijn plannen.

Van zijn eigen VVD kreeg Wiebes harde kritiek. Ook PvdA is niet geheel overtuigd. De coalitiepartner vindt de door Wiebes voorgestelde bijtelling ‘niet het meest ideale’. SP schaart zich achter VVD. SP vindt dat mensen met ‘giga-kosten’ worden opgezadeld ‘Wij kunnen daar niet mee leven’, aldus SP-Kamerlid Farshad Bashir tijdens het debat op maandag 27 oktober jl.

Oversubsidiëring

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vindt dat de belasting op semi-hybride auto's wel omhoog mag. Er is nu volgens hem sprake van oversubsidiëring waardoor een Mitsubishi Outlander als leaseauto goedkoper is dan een derdehands occassion voor iemand die geen auto van de zaak heeft. ‘Je rijdt de Outlander voor 98 euro in de maand’, zei het Kamerlid.

Excessen

Des staatsecretaris kreeg ook van de kant van D66 steun. ‘We hebben de excessen gezien, van auto's die bijna gratis rondrijden. Dat kan niet de bedoeling zijn’, vindt Kamerlid Wouter Koolmees.

Energieakkoord

Overigens is de staatsecretaris ook niet helemaal in zijn sas met zijn bijtellingsplannen. De enige andere mogelijkheid is de verhoging van de motrorrijtuigenbelasting. Daar voelt Wiebes echter niets voor.

Wiebes beroept zich op het energieakkoord dat het kabinet heeft gesloten met werkgevers, milieuorganisaties en vakbonden. Daarin staan afspraken om duurzame energie te bevorderen. ‘Als de Kamer daar een andere interpretatie aan wil geven, dan hoor ik het graag’, aldus Wiebes.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.